Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Dorret Boomsma medewinnaar prestigieuze NWO-beurs

Biologisch psycholoog Dorret Boomsma, bekend van haar tweelingenonderzoek, is medewinnaar van een enorm geldbedrag (27,6 miljoen euro) dat de NWO heeft toegekend aan een onderzoeksproject waarbij zij betrokken is.

Ontwikkeling van het kinderbrein

Het gaat om onderzoek naar de ontwikkeling van het kinderbrein, en waarom de meeste kinderen het goed doen, en sommige kinderen niet. Hoe de kansen van een kind worden beïnvloed door hun opvoeders, en hoe kinderen beter kunnen worden geholpen om zich goed te ontwikkelen.

Zes van de 42 aanvragen gehonoreerd

‘Penvoerder’ van dit project is de Universiteit van Utrecht, waar biologisch ontwikkelingspyscholoog Chantal Kemner het project leidt, maar er zijn ook topwetenschappers van andere universiteiten bij betrokken, waaronder Boomsma.

De prestigieuze beurs maakt deel uit van het subsidieprogramma Zwaartekracht van de NWO, dat in totaal 167 miljoen heeft uitgetrokken om zes projecten te financieren. Van de 42 aanvragen werden er zes gehonoreerd.

Andere winnaars

De andere winnaars zijn een onderzoeksproject naar de genetische eigenschappen van tumoren door het Cancer Genomics Centre Netherlands (Utrecht), een project rond nanotechnologie van de Technische Universiteit in Delft, taalcommunicatie in Nijmegen, organische chemie door Nijmegen, Groningen en Eindhoven, en theoretische natuurkunde door de UvA.

Zie hier voor de details.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.