Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Doorbraak: zwangerschapsverlof voor beurswinnaars

Vrouwelijke wetenschappers met een Rubiconbeurs hebben voortaan recht op zwangerschapsverlof. Onderzoeksfinancier NWO, die de beurzen toekent, garandeert doorbetaling van het salaris.

“NWO wil ambitieuze vrouwelijke onderzoekers die zich in deze cruciale fase van hun wetenschappelijke carrière bevinden alle ruimte geven hun talent te ontwikkelen”, laat de organisatie weten.

Kinderen krijgen

De Rubiconbeurzen zijn bedoeld voor jonge gepromoveerde onderzoekers. Zij kunnen met het geld één of twee jaar onderzoek doen aan een buitenlands instituut. De beurzen gelden als opmaat tot de Veni-, Vidi- en Vici-beurzen voor wetenschappelijk talent.

Vrouwen hebben nog altijd een achterstand in de wetenschappelijke wereld. Ze maken minder snel carrière dan hun mannelijke collega’s en er zijn ook weinig vrouwelijke hoogleraren. Een van de verklaringen zou zijn dat vrouwen aan het begin van hun carrière kinderen krijgen.

Zwanger worden

Tot nog toe kunnen vrouwelijke Rubicon-laureaten hun onderzoek maar moeilijk onderbreken als ze zwanger worden: ze zijn meestal in dienst bij buitenlandse instituten en lang niet al die onderzoeksinstellingen doen aan betaald verlof bij zwangerschap.

Het is de bedoeling dat Rubicon-wetenschappers voortaan in dienst treden bij een Nederlandse instelling voor ze de grens overgaan. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan regelt NWO dat het salaris tijdens het verlof toch volledig wordt doorbetaald.

Als een wetenschapper met zwangerschapsverlof gaat krijgt ze al extra tijd voor haar onderzoek. Per jaar kan NWO zo’n zestig jonge onderzoekers met een Rubiconbeurs de grens oversturen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.