Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Dokters verspreiden ziektes met hun smartphones

Smartphones zijn vies. En de smartphones van van artsen en ziekenhuispersoneel zijn helemaal een gevaar voor de volksgezondheid. Ze nemen ze overal mee naartoe zonder te desinfecteren en stellen hun patiënten dus bloot aan het risico op besmetting met onder andere de beruchte bacterie staphylococcus aureus (MRSA).

Dat blijkt uit een analyse in het vakblad Medisch Contact door VU-onderzoekers van acht studies naar smartphonegebruik door artsen. Er zijn 989 telefoons onderzocht waarvan een groot deel, tot maar liefst 94,7 procent, ziekenhuisbacteriën bevatten.

Strenge richtlijnen

Maar terwijl er voor het dragen sieraden door ziekenhuismedewerkers strenge richtlijnen zijn, bestaan die niet ten aanzien van smartphonegebruik. De onderzoekers pleiten dan ook voor de invoering van zulke richtlijnen.

Zo vinden ze dat artsen, nadat ze een patiënt hebben aangeraakt, pas weer hun smartphone mogen gebruiken als ze hun handen grondig hebben gewassen.

Desinfectie van de smartphone blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Reiniging met alcohol lijkt een goede en eenvoudige oplossing, maar van Apple mag je je scherm alleen schoonmaken met een droge doek.

Speciale beschermfolie

Een mogelijke oplossing kan een speciale beschermfolie over de smartphone zijn waardoor die wel met alcoholdoekjes gereinigd kan worden.

Maar dan zul je zien: dan gaan er natuurlijk bacteriën tussen dat folie en het scherm zitten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.