Smartphones zijn vies. En de smartphones van van artsen en ziekenhuispersoneel zijn helemaal een gevaar voor de volksgezondheid. Ze nemen ze overal mee naartoe zonder te desinfecteren en stellen hun patiënten dus bloot aan het risico op besmetting met onder andere de beruchte bacterie staphylococcus aureus (MRSA).
Dat blijkt uit een analyse in het vakblad Medisch Contact door VU-onderzoekers van acht studies naar smartphonegebruik door artsen. Er zijn 989 telefoons onderzocht waarvan een groot deel, tot maar liefst 94,7 procent, ziekenhuisbacteriën bevatten.
Strenge richtlijnen
Maar terwijl er voor het dragen sieraden door ziekenhuismedewerkers strenge richtlijnen zijn, bestaan die niet ten aanzien van smartphonegebruik. De onderzoekers pleiten dan ook voor de invoering van zulke richtlijnen.
Zo vinden ze dat artsen, nadat ze een patiënt hebben aangeraakt, pas weer hun smartphone mogen gebruiken als ze hun handen grondig hebben gewassen.
Desinfectie van de smartphone blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Reiniging met alcohol lijkt een goede en eenvoudige oplossing, maar van Apple mag je je scherm alleen schoonmaken met een droge doek.
Speciale beschermfolie
Een mogelijke oplossing kan een speciale beschermfolie over de smartphone zijn waardoor die wel met alcoholdoekjes gereinigd kan worden.
Maar dan zul je zien: dan gaan er natuurlijk bacteriën tussen dat folie en het scherm zitten.