Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Docent ontslagen die in complottheorieën grossierde

De Rijksuniversiteit Groningen mag universitair hoofddocent Tjeerd Andringa ontslaan, oordeelt de kantonrechter. In zijn lessen verspreidde de docent complottheorieën.

De Groningse universiteitskrant noemt hem de ‘wappieprof’. Andringa werd een jaar geleden geschorst vanwege de complottheorieën die hij verspreidde. Na een onderzoek in opdracht van de universiteit is hij ontslagen.

Uit dat onderzoek, dat de UKrant en de Volkskrant opvroegen, zou blijken dat zijn lessen niet aan academische standaarden voldeden en dat de ‘leeromgeving’ niet veilig was. De docent vocht zijn ontslag aan, maar kreeg ongelijk bij de kantonrechter.

Andringa ageerde naar verluidt tegen vaccinaties, sprak van “de dominerende positie van Joden” en verspreidde complottheorieën over de aanslag op de Twin Towers in de Verenigde Staten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.