Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Dit jaar gewoon Erasmusbeurzen uitdelen’

Er zijn problemen met de financiering van de Erasmusbeurzen. Maar er is geen reden tot paniek verzekert Sabine Galjé van het Nationaal Agentschap, de instantie die het budget verdeelt.

Volgens Galjé is er sprake van een tijdelijk kastekort. “De Europese Commissie heeft meer budget toegezegd dan dat ze op dit moment heeft. Daarom moeten de lidstaten bijstorten.” Of die daartoe bereid zijn kan ze niet zeggen. “Daar hebben wij bij het agentschap geen zicht op.”

Eerste voorschot uitgekeerd

Universiteiten en hogescholen kunnen dit collegejaar gewoon doorgaan met het uitdelen van de Erasmusbeurzen. “Wij hebben een contract met de Commissie en gaan er vanuit dat het in orde komt. Dat is ook wat we de instellingen hebben laten weten.”

De contracten voor de Erasmusbeurs gaan per academisch jaar. De grootste bulk van het budget heeft het agentschap al ontvangen. Het eerste voorschot is inmiddels aan de instellingen uitgekeerd. Galjé: “Voor beide semesters gaat het in totaal om dertien miljoen euro waarvan we al zeventig procent binnen hebben. Mochten er problemen ontstaan met die laatste dertig procent dan denk ik dat we samen met het ministerie wel tot een oplossing komen.”

Beurs iets omlaag

Het alternatief, dat de contracten met de 52 deelnemende instellingen straks moeten worden opengebroken, is onwaarschijnlijk. De meerjarige begroting van de Europese Commissie eindigt in 2013 en de begroting voor 2014-2020 is nog niet vastgesteld. Galjé kan zich voorstellen dat er dan wat verandert als er minder budget is. Bijvoorbeeld dat de Erasmusbeurs iets omlaag gaat, maar niet dat deze verdwijnt. “Het Erasmusprogramma bestaat al 25 jaar, tot algemene tevredenheid.”

Via Erasmus kunnen studenten een uitwisselingsprogramma volgen bij zesduizend Europese instellingen. Die rekenen geen collegegeld en de student kan de eigen studiefinanciering behouden. De beurs van 220 euro per maand wordt verstrekt bij een verblijf van minimaal drie en maximaal twaalf maanden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.