Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Debat over verbod op ISIS-filmpjes

Dat belooft een leerzame bijeenkomst te worden, volgende woensdag, over het voornemen de verspreiding ISIS-propaganda strafbaar te stellen.

Scotland Yard wil dat, en in Nederland heeft het CDA voorgesteld om verheerlijking van terrorisme te verbieden. Maar kan dat zomaar? Is dit niet in strijd met de vrijheid van meningsuiting? Hebben zulke maatregelen het gewenste effect in de strijd tegen terroristische organisaties, of is er iets anders aan de hand?

Jonge juristen

Drie experts, Ton Siedsma van Bits of Freedom, terrorisme-expert Teun van Dongen van de Universiteit Leiden en communicatiewetenschapper Wouter van Attevelt van de VU, schijnen hun licht op de zaak, waarna het publiek betrokken wordt met vragen en debat.

Organisator is VU-docent politicologie Dieuwertje Kuijpers, in samenwerking met Elsa Amsterdam, een vereniging voor jonge juristen. Kuijpers hoopt dat er studenten van verschillende disciplines op afkomen.

Overlappende vakgebieden

“Veel politieke en maatschappelijke issues liggen op het snijvlak van recht, economie en politiek”, aldus Kuijpers. “Het idee is om politicologiestudenten niet alleen kennis te laten maken met deze aangrenzende en soms overlappende vakgebieden, maar ook de studenten van verschillende disciplines in contact met elkaar te laten komen.”

Het idee om ISIS-filmpjes strafbaar te stellen is volgens Kuijpers een goed voorbeeld van die interdisciplinariteit. “Hier komen recht, constitutioneel recht en politicologie samen.”

De bijeenkomst, om 15:30 uur in BelleVUe–0H19 zal ongeveer een uur duren en worden afgesloten met een borrel.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.