Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De wetenschap van superhelden

Nooit eerder vertoond: een wetenschapsartikel van Advalvas met beeld én geluid. Dat zag een volle studio op de vijfde verdieping van Pakhuis de Zwijger bij de voorlaatste editie van Public Science. Ik heb het over ‘Professor Hulk en doctor Spider-Man’ uit de laatste Advalvas. Journalist Peter Breedveld zei het zichzelf makkelijk te maken door filmpjes en strips te laten zien. Met een niet aflatend enthousiasme lichtte hij alle fragmenten toe. Het Marvel-universum (Spider-Man, Iron Man, Hulk) en het DC-universum (Batman, Superman, Flash) vlogen je om de oren. In één woord: geweldig!

Patronen en dynamische systemen

Die beelden had je ook wel nodig om de wervelende wiskunde van hoogleraar Jan Bouwe van den Berg te kunnen laten bezinken. Hij vertelde om beurten aanstekelijk over patronen, de wiskundige Alan Turing, lineaire vergelijkingen, dynamische systemen, Lorenz-vergelijkingen, knopen, vlechten, turbulentie, vloeistof- en gasstromen. Waarom heeft mijn wiskundeleraar daar nooit iets over verteld?

Spaghettimonster

Ondertussen tekende striptekenaar Typex twee superhelden op aanwijzingen van het publiek. Een tijgerman met kameleontong, wandelend door een bos van berkenbomen en een superheldin met geloken ogen in Grieks gewaad, die orde schept met haar hand (een borstel) en daarmee heel geduldig een groeiend spaghettimonster ontvlecht.

En wat is nou de moraal van het hele verhaal? Breedveld: “Superhelden zeggen iets over de houding van het publiek ten opzichte van wetenschap: daaruit spreekt verwondering, maar ook héél véél angst.”

Muzieklezing

De volgende editie van Public Science is op woensdag 14 mei: Hectiek op de nanometer. Muzieklezing over het leven, op het niveau van één enkele molecuul, met hoogleraar fysica van levende systemen Erwin Peterman en het Acanthus Kwartet van het Conservatorium van Amsterdam.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.