Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

CvB-lid Marjolien Jansen is trots op haar diploma, maar voelt zich ook nederig

CvB-lid ontvangt onderwijsdiploma, haalt uit naar regeerakkoord

VU-bestuurslid Marjolein Jansen en rector magnificus Vinod Subramaniam hebben beiden hun BKO gehaald, de Basiskwalificatie Onderwijs, een door alle Nederlandse universiteiten erkend bewijs van didactische bekwaamheid voor universitaire docenten.

Jansen nam vanmiddag haar bul en een bos bloemen in ontvangst tijdens een uitreiking aan alle VU-docenten die de cursus BKO hadden gedaan. Subramaniam kon niet bij de uitreiking zijn.

Jansen, die een achtergrond heeft in de bestuurskunde en de politicologie, moest ook een echt college geven. Dat ging over de kabinetsformatie, en de informele krachten, de ‘X-factor’, die bepalend zijn voor de samenstelling van een nieuw kabinet.

Heel nederig

Jansen zei “enorm genoten” te hebben van de cursus, aan de VU verzorgd door de Learn! Academy, en dat ze trots was, “maar ook wel heel nederig”.  Haar BKO-diploma is volgens haar maar “dun” in vergelijking met die van de andere cursisten, de docenten die dagelijks voor de collegezaal staan en wier taak steeds meer wordt verzwaard door allerlei administratieve verplichtingen en door onderzoekstaken.

En dat terwijl het docentenvak aan alle universiteiten nog steeds onvoldoende wordt gewaardeerd.

Diep respect

Jansen haalde uit naar het regeerakkoord, waaruit blijkt dat docenten “meer moeten doen met minder geld, voor meer studenten. Dat kán niet goed gaan”.

Ze stak de aanwezigen een hart onder de riem: “Weet dat wij jullie zeer waarderen, dat we diep respect hebben voor wat jullie doen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.