Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Corona verstoort toekenning Vici-beurzen, eerste 12 winnaars bekend

Het coronavirus gooit de planning van wetenschapsfinancier NWO overhoop. Door uitval en ziekteverzuim zijn er vandaag maar twaalf Vici-subsidies toegekend. De rest volgt later.

Twaalf onderzoekers uit de toegepaste en technische wetenschappen en de gezondheidswetenschappen (ZonMW) ontvangen dit jaar een Vici-subsidie uit het NWO Talentprogramma.

De prestigieuze beurzen van maximaal 1,5 miljoen euro zijn bestemd voor vernieuwend onderzoek en het opbouwen van een eigen onderzoeksgroep. Elk jaar verdeelt NWO zo’n dertig Vici-beurzen.

Deze eerste toekenningen zijn alvast bekend gemaakt “om niet alle wetenschappers nog langer in spanning te laten”, aldus NWO. De exacte wetenschappen & natuurwetenschappen volgen half maart, net als de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen.

Corona

De vertraging komt volgens NWO door corona. Niet alleen medewerkers van de organisatie zelf werden ziek, zegt een woordvoerder, maar het virus trof ook commissieleden en referenten die de aanvragen moeten beoordelen.

Het Talentprogramma van NWO bestaat uit Veni-, Vidi en Vici-subsidies, respectievelijk voor pas gepromoveerde onderzoekers, ervaren onderzoekers en gevorderde onderzoekers.

Veelgehoorde kritiek op het systeem van beursaanvragen is dat wetenschappers tijd en moeite verspillen aan het schrijven van onderzoeksvoorstellen die uiteindelijk niet gehonoreerd worden. Bij deze twee domeinen hebben 91 onderzoekers een aanvraag voor een Vici-beurs ingediend; het succespercentage is 13 procent.

Hackers

Vorig jaar liep de bekendmaking ook vertraging op, maar dat had een andere reden: toen hadden hackers de systemen platgelegd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.