Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Contract Elsevier op valreep met jaar verlengd

De wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier blijven volgend jaar toch toegankelijk voor onderzoekers. Het huidige contract is met een jaar verlengd, bevestigt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU.

Er zit weer beweging in de onderhandelingen tussen universiteitenvereniging VSNU en uitgeverij Elsevier over de abonnementstarieven. Er ligt een nieuw voorstel van de uitgever op tafel, meldt Observant, de krant van de Universiteit Maastricht.

Verlenging

Een woordvoerder van de VSNU kan dat bevestigen. “We zijn er nu inhoudelijk naar aan het kijken. Of we er positief over zijn, kan ik dus nog niet zeggen.” Om te voorkomen dat wetenschappers vanaf 1 januari niet meer bij nieuwe artikelen kunnen, blijft het huidige contract ook in 2015 van kracht. Dat laatste was nog spannend, want even leek het er op dat het conflict zo muurvast zat dat beide partijen het ook over verlenging niet eens konden worden.

Begin november liepen de onderhandelingen stuk. Wetenschappelijke publicaties van Nederlandse onderzoekers moeten zo snel mogelijk vrij toegankelijk worden, vinden de universiteiten en het ministerie van OCW. De VSNU wil daar afspraken over maken, maar Elsevier zou “op geen enkele manier zijn ingegaan op deze noodzakelijke verandering”.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.