Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Computer Science gaat toeloop indammen met numerus fixus

Computer Science aan de VU dreigt te bezwijken onder haar eigen succes. Vanaf volgend jaar stelt de opleiding daarom een numerus fixus in en denkt men na over andere maatregelen.

De opleiding Computer Science gaat volgend collegejaar een numerus fixus invoeren, waarbij studenten na het doen van een toets meedingen naar een van de 400 beschikbare plekken. “We kunnen de toeloop niet meer aan”, zegt hoogleraar Theoretical Computer Science Wan Fokkink. “We hadden vóór de overgang naar een Engelstalige opleiding rond de 35 studenten, gingen als een van de eerste Engelstalig naar 200 studenten en zitten nu op 542 studenten. We worden totaal overlopen.”

‘Buitengewoon aantrekkelijk’

Engelstalige opleidingen, zoals Computer Science aan de VU, zijn overal in Nederland voor internationale studenten “buitengewoon aantrekkelijk”, zegt Fokkink. “Ze zijn hoogwaardig, Engelstalig en relatief goedkoop voor studenten uit de EU, want die betalen hetzelfde collegegeld als Nederlandse studenten. Bovendien heeft de brexit ook nog voor extra toestroom gezorgd.” Veel internationale studenten begeven zich na het behalen van hun diploma op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Op zich is die internationalisering dus zeer positief”, aldus Fokkink. “Ze heeft ons veel gebracht: goede studenten van over de hele wereld, en de mogelijkheid om onze internationale staf goed in te zetten op het onderwijs. We werden zelfs een soort rolmodel binnen onze faculteit. Maar nu de studentenaantallen uit de hand lopen, zijn er maatregelen nodig om de hoge kwaliteit van onze opleiding te waarborgen.”

Volgens Fokkink is het behouden van de instroom van Nederlandse studenten een uitdaging vanwege de numerus fixus. “Het aantal Nederlandse studenten was altijd al klein en loopt nu terug. Hun aandeel in het totale aantal studenten is nu 20 procent.”

Dijken bouwen

Nederlandse opleidingen mogen echter geen internationale studenten weigeren. Alleen een numerus fixus, waarbij men geen onderscheid mag maken, kan de instroom beperken. Overal in Nederland hebben de Computer Science-opleidingen al zo’n numerus fixus, met uitzondering van de Radboud Universiteit Nijmegen en de VU. “We hebben een halfjaar geleden van het college van bestuur toestemming gekregen voor een numerus fixus van drie jaar, daarna moet die weer worden opgeheven.”

Ook dat is een probleem, vindt Fokkink. “Het is alsof je dijken laat bouwen vanwege de stijgende zeespiegel met de opdracht die weer te laten dalen omdat de dijken over drie jaar weer moeten worden afgebroken.”

Andere maatregelen die de opleiding overweegt zijn het wiskundig niveau en het Engels van de studenten. “De wiskunde-eis was altijd al lager bij ons dan bij andere Computer Science-opleidingen in Nederland”, aldus Fokkink.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.