Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Chemicus presenteert fotosynthetische gel in modeshow

Met een modeshow in atelier Mellius in Amsterdam-Noord liet de pas afgestudeerde scheikundige Iza Awad zijn fotosynthetische gel zien.

‘De eerste fotosynthetische mens’, heeft hij het project gedoopt. De modellen waren drager van de fotosynthetische gel, waarmee ze in de woorden van Awad “een bijdrage leveren aan het zuiveren van de lucht”. Fotosynthese is het proces waarmee groene planten en algen koolstofdioxide omzetten in zuurstof. In de gel van Awad zitten levende algen verwerkt die nog actief aan fotosynthese doen.

Awad ontwikkelde de gel in het VU Art Science Lab, onder begeleiding van Raoul Frese. Eerder al was Awad bezig met het maken van kleding uit kombuchaleer, het leerachtige laagje dat op kombucha (gefermenteerde thee) ontstaat.

Gewaden van hergebruikte stoffen

De presentatie van de fotosynthetische mens was afgelopen zaterdag, één dag voor de lockdown. “We hebben enorm geluk gehad met de timing, er zaten honderd mensen binnen”, vertelt Awad. Hij werkte samen met kunstenaar Mellius, die de ruimte heeft vormgegeven. De gewaden die de modellen droegen waren hergebruikte stoffen. “De combinatie van wetenschap en kunst is in Nederland nog ongebruikelijk, maar er is veel belangstelling voor. Mensen zijn geïnteresseerd en enthousiast. Het was geen probleem om de zaal vol te krijgen”, zegt Awad.

Toepassingen onderzoeken

Awad en Frese gaan de komende tijd de toepassingsmogelijkheden van de fotosynthetische gel onderzoeken. Awad: “We zijn met industriële partijen in gesprek, maar ik kan daar verder nog niks over zeggen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.