Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Brengt de VU haar rechtenstudenten voldoende ethisch besef bij?

“Juristen hebben gefaald”, zei de voorzitter van het college van bestuur, Jaap Winter, onlangs op het Landelijk Juridisch Jaarcongres voor docenten, dat op 29 januari aan de VU werd gehouden. Zij hadden aan de bel moeten trekken toen bankiers ondeugdelijke aandelenpakketjes verkochten en zo de economische crisis veroorzaakten, vindt Winter, die tevens jurist is. Juristen wezen erop dat alles netjes volgens de regels van de wet was gegaan, maar dat voldoet niet, aldus Winter.

Winter wil dat er in de rechtsopleidingen veel meer aandacht is voor ethiek. “Als we onze studenten niet opleiden om metajuridische vragen te stellen, schieten we tekort”, zegt Winter.

Eigenwijs

Hoe wordt daar aan de Rechtenfaculteit over gedacht? In de nieuwe Advalvas komen een aantal sleutelfiguren aan het woord.

“We maken ze niet eigenwijs genoeg”, zegt hoogleraar privaatrecht Lodewijk Smeehuijzen over de rechtenstudenten. Maar de VU heeft volgens hem de afgelopen vijftien jaar wel vorderingen gemaakt.

Met de zogenaamde ‘academische kern’, een verplicht onderdeel van het curriculum waarin behalve aan methode en techniek ook aandacht gegeven wordt aan filosofie en ethiek, zouden alle VU-studenten worden gestimuleerd ‘na te denken over hoe zij op een verantwoordelijke manier cruciale posities kunnen innemen in de samenleving’.

Teleurgesteld

Uiteindelijk is er een verwaterde vorm van die academische kern gekomen, waarbij iedere faculteit er haar eigen invulling aan mocht geven. “Ik ben wel teleurgesteld in het verzet aan de afzonderlijke faculteiten tegen die academische kern”, zegt hoogleraar Rechtsfilosofie Wouter Veraart.

“We gaan er geen sociaal-democraten van maken”, zegt Hemme Battjes, hoogleraar Europees asielrecht en portefeuillehouder onderwijs in het faculteitsbestuur, over de studenten aan zijn faculteit. “We gaan ze tijdens colleges strafrecht niet Levinas laten lezen of zo. We willen wel dat ze de implicaties van hun handelen leren inzien, dat ze leren dat er meer is dan het halen van targets alleen.”

Lees het hele verhaal in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.