Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

BON blij met verloren rechtszaak: ‘ommekeer in debat’

De universiteiten van Twente en Maastricht zijn tevreden met hun overwinning op de vereniging Beter Onderwijs Nederland in de zaak over de verengelsing van het onderwijs. Maar BON is zelf ook blij.

“Ik ben tevreden met de uitspraak”, zegt voorzitter Victor van der Chijs van de Universiteit Twente. “Wij hebben altijd gezegd dat wij ons netjes aan de wet houden en zorgvuldige keuzes maken omtrent de voertaal van opleidingen. Ik kan er niet veel toeters en bellen aan toevoegen.”

Ook zijn collega Martin Paul van de Universiteit Maastricht voelt zich gesterkt door de uitspraak. “Het is goed dat de rechter een inhoudelijke afweging heeft gemaakt. Zij bevestigt onze strategie: wij willen goed onderwijs in een internationale context bieden.”

Weekend

Maar ook Ad Verbrugge van Beter Onderwijs Nederland is blij. “Ik ga een goed weekend in”, zegt hij. De rechter heeft zijn vereniging namelijk ontvankelijk verklaard in de rechtszaak. Zij erkent dus dat BON zo’n rechtszaak kan voeren. “En dat is al heel wat. We kunnen bijvoorbeeld een bodemprocedure aanspannen. Misschien gaan we dat wel doen.”

Vooral Twente had erop gehamerd dat BON helemaal niet ontvankelijk zou moeten zijn. De vereniging had bijvoorbeeld eerst met de universiteit moeten praten voordat zij aan een rechtszaak begon, vindt Van der Chijs. “Stel dat jij en ik buren waren. Ik vind dat jij je heg moet snoeien en ik span meteen een kort geding aan zonder eerst even met jou een gesprek te voeren. Dat kan toch niet? Alleen al uit politesse zou BON vooraf moeten zeggen: wij zijn dit van plan, hoe kijken jullie ertegenaan, zullen we een keer samen naar jullie beleid kijken?”

Emotioneel

Maastricht richtte zich vooral op de inhoudelijke argumenten, zegt collegevoorzitter Paul. “De argumentatie van BON is nogal emotioneel. Het is van belang om de discussie te verzakelijken. Daarom is het goed dat de Onderwijsinspectie onderzoek doet naar het taalbeleid van universiteiten. Wij zijn het ook helemaal met de uitspraken van de minister eens dat het in het hoger onderwijs gaat om kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid.”

Intussen denkt Verbrugge dat er sprake is van een ommekeer in het debat. Daar heeft de rechtszaak aan bijgedragen, meent hij. “Je merkt dat iedereen op scherp staat. De Tweede Kamer heeft alle gedragscodes opgevraagd waarin onderwijsinstellingen hun taalbeleid verwoorden. Dat wilden we zelf ook gaan doen.”

BON heeft veel bijval gekregen, zegt Verbrugge. “Ik sprak een hoogleraar in de biochemie die soms bij het nakijken van een werkstuk niet kan beoordelen wat er precies mis is: begrijpt de student de stof niet of is zijn Engels zo slecht? Dat kan natuurlijk niet. Er zijn eigenlijk geen goede argumenten om een opleiding volledig Engelstalig te maken, als je denkt aan de vorming van studenten. Zelfs voor buitenlandse studenten is het goed om Nederlands te leren. Wil je soms dat ze in hun eigen bubbel blijven hier?”

Fabeltje

De Maastrichtse voorzitter Martin Paul komt zelf uit Duitsland en noemt het een fabeltje dat het Engels van Nederlanders zo slecht is. “Het Engels van Nederlanders is behoorlijk goed, net als dat van bijvoorbeeld Scandinaviërs. Wij vinden dat de discussie vooral over internationalisering zou moeten gaan, en niet zozeer over het Engels.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.