Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
5 december 2024

Campus
& Cultuur

Ondernemingsraad heeft bedenkingen bij Nederlandstalige campus 

Wat is eigenlijk het internationaliseringsbeleid van de VU? Dat vroegen leden van de ondernemingsraad zich vorige week af tijdens een vergadering.  

De VU heeft jarenlang ingezet op internationalisering door studenten in het buitenland te werven en er is zelfs een tijd sprake geweest van een tweetalige campus, waarbij studenten en docenten werden aangemoedigd hun Engels te verbeteren.  

Inmiddels is het tij gekeerd en zet de VU, samen met de andere Nederlandse universiteiten, in op Nederlands als voertaal op de campus. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland maakte twee weken geleden bekend dat alle grote Engelstalige bachelors een Nederlandse variant krijgen en dat internationale studenten, docenten en onderzoekers worden begeleid bij het leren van Nederlands. 

Discours tegen buitenlanders

“Maar is zulk taalbeleid wel in overeenstemming met de diversiteit die de VU zo hoog in het vaandel draagt”, vroeg een OR-lid zich af. Een ander lid vreesde dat de VU een Nederlandstalige silo zou worden in een internationale omgeving. Talent zou zich volgens haar beter ontwikkelen op een meertalige campus. 

Sommige afdelingen aan de VU hebben meer dan 50 procent anderstalige medewerkers. Hoe ga je daarmee om als de campus Nederlandstalig wordt? En wie gaat de anderstalige studenten begeleiden?  

Het wordt tijd, vindt een aantal OR-leden, dat de VU onder deze veranderende omstandigheden gaat duidelijk maken wat haar ambities op het gebied van de internationalisering precies zijn.  

Het moge duidelijk zijn, tekende een OR-lid aan, “dat hier sprake is van een trend die wij niet willen.” Een ander lid werd explicieter: “We moeten ook onderkennen dat die trend voortkomt uit het discours tegen buitenlanders dat op dit moment in de mode is. Het is gewoon xenofobie.” 

Braafste van de klas 

In januari eiste een meerderheid in de Tweede Kamer per motie (ingediend door NSC, VVD en BB met steun van de PVV) dat alle universiteiten en hogescholen binnen acht weken moeten laten zien hoe zij het aantal Engelstalige opleidingen denken te gaan terugdringen. De VU heeft vooralsnog geen eigen plan gepresenteerd, wat bij universitair studentenraadslid Marlon Uljee van de Vrijmoedige Studentenpartij kennelijk wrevel had opgewekt. 

Uljee riep het college van bestuur twee weken geleden tijdens een vergadering van de USR met de OR en het CvB op hoge toon ter verantwoording. “Normaal is de VU het braafste jongetje van de klas”, zei hij. “Waarom is de VU niet op het verzoek van de Kamer ingegaan?” 

Perverse prikkel

In de OR werd er vorige week op gewezen dat de toestroom van internationale studenten mede veroorzaakt wordt door de manier waarop universiteiten gefinancierd worden, namelijk onder andere door een bedrag per afgestudeerde student uit te keren. Dat maakt het werven van zoveel mogelijk studenten financieel aantrekkelijk. 

Maar de VU werft al jaren niet meer actief studenten in het buitenland. Die studenten komen vanzelf omdat Nederlandse universiteiten hoog in de internationale ranglijsten staan, omdat Amsterdam populair is en omdat in Nederland bijna overal Engels wordt gesproken.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.