Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Bezuinig niet op Nederland kennisland’

Demissionair minister Dijkgraaf is bang dat een volgend kabinet beknibbelt op de miljardeninvesteringen in onderwijs en onderzoek. “Tast je één onderdeel aan, dan ontrafelt het hele weefsel van ons kennisland.”

“Nederland heeft heel veel niet”, zei Dijkgraaf maandagavond in Leiden tijdens de Avond van de Wetenschap en de Maatschappij. “Geen goedkope arbeid, geen ruimte in overvloed, geen aardschatten die we probleemloos te gelde kunnen maken. Onze belangrijkste natuurlijke hulpbron is onze kennis, de enige die groeit in het gebruik. Daarin investeren is wat mij betreft een no-brainer.”

Tien miljard

Voor de komende tien jaar heeft het kabinet tien miljard euro extra gereserveerd voor onderwijs en onderzoek. Hij is bezorgd dat “de zaadjes” die het kabinet geplant heeft straks niet voldoende water en voedingstoffen krijgen. “Dan ontneem je de volgende generatie wetenschappers haar kansen en verliest Nederland zijn positie in de voorhoede van onderwijs, wetenschap en innovatie.”

In tv-programma Buitenhof gaf Dijkgraaf zondag dezelfde waarschuwing. Al eerder ontraadde hij een plan van de Tweede Kamer om de brandstofprijzen voor automobilisten laag te houden met geld uit het Nationale Groeifonds. Dat is bedoeld voor onderwijs en onderzoek dat de economie op de lange termijn moet versterken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.