Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Belgen onderzoeken of planten helpen bij het studeren

Helpt het om veel planten in huis te halen als er pittige tentamens aankomen? De universiteit en hogeschool van Gent doen er een jaarlang onderzoek naar en trapten het project deze week af.

De onderzoekers willen weten of planten een positief effect hebben op het concentratievermogen en het stressgehalte van studenten. Om daar achter te komen, zijn drie bibliotheken in Gent omgetoverd tot een groene oase, schrijft VTR Nieuws.

Het effect van de planten wordt gemonitord door de faculteit bio-ingenieurswetenshappen van de universiteit. “Bij een honderdtal studenten gaan we een DNA-staal afnemen van de huid. ’s Ochtends en ’s avonds, wanneer ze dus starten met studeren en eindigen”, zegt coördinator Thibaut D’Huyvetter.

Zweetstaal

De samenstelling van de bacteriën op de huid kunnen een aanwijzing zijn voor het stressgehalte van de studenten. Naast deze ‘zweetstaal’ krijgen de studenten vragenlijsten voorgeschoteld. In elke bibliotheek is ook een studieruimte zonder groen, zodat de resultaten vergeleken kunnen worden.

Het duurt nog even voordat studenten weten of het loont om veel planten aan te schaffen. Eerst moet al het DNA-materiaal verzameld en geanalyseerd worden. De onderzoeksresultaten worden over ongeveer een jaar verwacht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.