Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

AOb: promovendi hebben noodfonds nodig

Door de coronacrisis komen wetenschappers en promovendi met hun onderzoek in de knel. De Algemene Onderwijsbond dringt bij minister Van Engelshoven aan op een noodfonds.

Veel universiteitsonderzoekers en promovendi kunnen sinds de uitbraak van de crisis geen data meer verzamelen. Veldwerk is uitgesteld en laboratoria zijn gesloten. Maar de duur van hun contract is vaak gelijk aan de duur van het onderzoeksproject. Met andere woorden: ze hebben te maken met een vastgestelde einddatum, maar weten nu niet of ze hun onderzoek op tijd kunnen afronden.

De overheid moet onderzoekers en promovendi daarom steunen met een noodfonds, vindt de Algemene Onderwijsbond. “Veel werkgevers zullen zeggen dat ze alleen geld hebben voor de duur van het project”, zegt sectorbestuurder Donald Pechler. “Het kabinet heeft diepe zakken, zo hoorden we eerder.”

Verander de eisen

Op maandag riep Lucille Mattijssen van het Promovendi Netwerk Nederland in een interview met het HOP al op tot coulance voor promovendi. Geef hun langer de tijd of verander de eisen aan hun proefschrift, opperde zij. De voorstellen van het PNN en de AOb hoeven elkaar niet uit te sluiten, aldus Pechler.

De bond heeft zijn idee inmiddels gedeeld met minister Van Engelshoven tijdens een overleg over de coronacrisis in het hoger onderwijs.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.