Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Acht miljoen euro voor uitbreiding Holocaustonderzoek

Het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 kent acht miljoen euro toe aan het NIOD. Met dat geld kan het instituut het internationale Holocaust-project EHRI verder uitbreiden.

Project EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) ging vier jaar geleden van start met een Europese subsidie van zeven miljoen euro. Het resultaat, een online portal die toegang geeft tot archieven en collecties over de Holocaust uit 51 landen, wordt vandaag gepresenteerd in Berlijn.

Oost- en Zuid-Europa

Het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies, dat aan het hoofd staat van het internationale consortium, kan het project dankzij de nieuwe subsidie verder uitbreiden richting Oost- en Zuid-Europa. Vanaf 1 mei zal bijvoorbeeld het ‘Polish Center for Holocaust Research’ mee gaan doen. Ook de collecties en archieven van het ‘US Holocaust Memorial Museum’ in Washington zullen beschikbaar komen via de portal.

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW ziet het project als een voorbeeld voor andere wetenschappers, zei hij vandaag in Berlijn. “De EHRI-portal laat zien waarom vrije toegang, open access, tot wetenschappelijke bronnen en data zo belangrijk is”, aldus het persbericht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.