Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Aantal vrouwelijke doctors stijgt

Er promoveren steeds meer vrouwen aan de Nederlandse universiteiten. Ze vormen nu 46 procent van alle nieuwe gepromoveerden en de achterstand op mannen wordt alsmaar kleiner.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In alle vakgebieden neemt het aandeel vrouwen toe. Zelfs in de techniek is tegenwoordig meer dan één op de vier promovendi vrouw.

Landbouw en diergeneeskunde

In de gezondheidszorg zijn vrouwelijke promovendi al jaren in de meerderheid. In de nieuwste cijfers is 59 procent van de nieuwe doctors vrouw. In andere vakgebieden is het nog niet zo ver, al komt het wel in de buurt. In de sociale wetenschappen is bijvoorbeeld 49 procent vrouw, net als in de landbouw en diergeneeskunde.

Er promoveren jaarlijks meer dan vierduizend mensen aan de Nederlandse universiteiten. In 1990 waren dat er minder dan tweeduizend. Toen was maar achttien procent vrouw.

Mannen en vrouwen

Als ze eenmaal gepromoveerd zijn, vinden mannen en vrouwen bijna even vaak een baan: respectievelijk 97 en 95 procent. Wel werken gepromoveerde vrouwen iets vaker dan mannen in deeltijd.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.