Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Aan de VU wordt geen wetenschap bedreven maar ideologie gepropageerd’

“De universiteit moet nadenken over de uitsluitingsmechanismen in het wetenschappelijke discours”, zegt VU-hoogleraar politieke geschiedenis Susan Legêne in de nieuwe Advalvas. “Uiteindelijk is de universiteit nog steeds een blank bolwerk.”

Dat blanke bolwerk, daar neemt een groeiende groep studenten aan de VU geen genoegen meer mee. Vaak onder de vlag van het New Urban Collective, een organisatie die de maatschappelijke positie van jongeren met diverse achtergronden wil helpen verbeteren, organiseren ze bijeenkomsten zoals onlangs een bijeenkomst in het kader van ‘decolonizing the university’.

Inferieure mensen

‘Het probleem is dat zwarte mensen eeuwenlang systematisch onderdrukt worden en dat zij tot op de dag van vandaag geportretteerd worden als inferieure, irrationele, onderontwikkelde mensen’, aldus VU-studente Emma Lee Amponsah. ‘De westerse geschiedschrijving bevestigt dit beeld, ondanks nieuwe ontdekkingen die anders bewijzen.’

Amponsah begon vorig jaar aan een minor Antieke Cultuur, startte een vlammende mailwisseling met haar docenten, die ze van arrogantie en witte suprematie beschuldigde, en stopte al na een week met haar minor. Zij meent dat Oudheidkunde een ‘onvolledige, eurocentrische en racistische kijk op de geschiedenis geeft, waarin de zwarte mens miskend wordt voor zijn enorme bijdrage aan westerse civilisatie.’

Het was de directe aanleiding voor een debat over het vermeende Eurocentrisme aan de VU, waar hoogleraar Griekse Taal- en Letterkunde Gerard Boter en docent Oude Geschiedenis Jaap-Jan Flinterman door ‘dekoloniale intellectueel’ Sandew Hira van het Haagse International Institute for Scientific Research (IISR) al snel voor ‘witte suprematisten’ werden uitgemaakt.

Alexander de Verschrikkelijke

Ook emeritus hoogleraar Oudheidkunde Bert van der Spek, de grondlegger van de huidige opleiding, kreeg ervan langs. Hij is co-auteur van het standaardwerk ‘Een Kennismaking met de Oude Wereld’, dat alle eerstejaars moeten lezen, waarin volgens Hira ‘de ideologie van de witte suprematie’ wordt gepropageerd.

“Van der Spek beschrijft alles vanuit een witte, westerse invalshoek”, zegt Hira aan de telefoon. “Hij schrijft dat de democratie zich in het oude Athene kon ontwikkelen dankzij de slavernij. Dat dat de visie is van andere oudheidkundigen is, maakt niet uit. Hij schrijft het kritiekloos op. Zo schrijft hij ook over Alexander de Grote, die vanuit het gezichtspunt van de volkeren, die hij onderdrukte, beter Alexander de Verschrikkelijke genoemd kan worden en de zionistische bezetting van Palestina ziet hij als logisch gevolg van het feit dat er Joden in ballingschap in Babylonië leefden. Dat is volstrekt biased en op die manier wordt er aan de VU geen wetenschap bedreven maar ideologie gepropageerd.”

Lees de reacties van Van der Spek en andere betrokkenen in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.