Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

9 pas gepromoveerden krijgen Veni voor eigen onderzoek aan de VU

Veranderen fundamentele natuurconstanten? Welke genen liggen aan de basis van alcoholmisbruik? Waarom blijven niet-criminele hackers aan de goede kant van de wet? Dat zijn drie van de vragen die jonge onderzoekers gaan proberen te beantwoorden in hun Veni-projecten.

In totaal gaan er 9 van de 161 Veni-beurzen naar onderzoekers van de Vrije Universiteit. De bètafaculteit krijgt er 5. De faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen krijgt er 2, allebei binnen de afdeling Klinische, neuro- & ontwikkelingspsychologie. En de faculteiten Sociale Wetenschappen en Rechtsgeleerdheid krijgen er allebei 1.

De VU-winnaars

> Loes Aaldering (afdeling Bestuurswetenschap & politicologie): Is er sprake van genderstereotypen in de visuele mediaberichtgeving over politici, en welke invloed heeft dat op de  informatieverwerking en politieke opvattingen van burgers?
> Maximilian Beyer (Natuur- & sterrenkunde): Veranderen fundamentele natuurconstanten?
> Lìnda van de Burgwal (Athena Instituut): Hoe gaat de samenwerking tussen partijen uit het Noorden en Zuiden bij uitbraken van nieuw opkomende infectieziekten wat betreft de afstemming tussen volksgezondheidsinterventies en medische innovatie?
> Eirini Karyotaki (Klinische, neuro- & ontwikkelingspsychologie): Wie heeft het meeste baat bij welke online behandeling bij veelvoorkomende mentale stoornissen?
> Erik van der Kouwe (Informatica): Hoe effectief zijn de verdedigingsmechanismen om hackers buiten te houden?
> Yanhao Lin (Aardwetenschappen): Wat is de oplosbaarheid van water in het mineraal stishoviet?
> Jeanne Savage (Neurowetenschappen): Welke genen liggen aan de basis van alcoholmisbruik?
> Els van der Ven (Klinische, neuro- & ontwikkelingspsychologie): Zorgt een sterkere stressreactie op cognitief, gedrags- of hersenniveau voor het verhoogd risico op psychose onder etnische minderheden?
> Marlene Weulen Kranenbarg (Criminologie): Waarom blijven niet-criminele hackers aan de goede kant van de wet?

VUmc

Ook drie onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie VUmc ontvingen een Veni-beurs. Jurjan Aman onderzoekt een oorzaak van hartfalen op jonge leeftijd. Josine de Winter gaat kijken of haar nieuwe microscoop en ziektemodellen de energielevering en spierkracht kunnen herstellen bij de skelet- en hartspierziekte NEM6. En Anita van Loenhoud wil weten waarom sommige mensen met de ziekte van Alzheimer minder snel geheugenproblemen krijgen dan anderen.

De Veni-beurzen van maximaal 250 duizend euro worden jaarlijks toegekend door wetenschapsfinancier NWO. Met het geld kunnen recent gepromoveerde laureaten drie jaar lang werken aan hun onderzoek.

Vrouwen aan kop

Deze ronde deden 1.176 jonge onderzoekers een gooi naar de felbegeerde beurs (539 vrouwen en 637 mannen). Van alle aanvragen is 14 procent gehonoreerd. De vrouwen scoorden beter dan de mannen: 17 tegen 11 procent. 

De Universiteit van Amsterdam gaat aan kop met 19 beurzen. Hierop volgen de Universiteit Utrecht (18), de TU Delft (13) en de Rijksuniversiteit Groningen (11). De VU heeft er dus 9. Onder de academische ziekenhuizen springen het AMC (8), het Erasmus MC (6) en het Radboud UMC (5) eruit. VUmc kreeg er 3.

De Veni-beurzen zijn onderdeel van het Talentprogramma van NWO. Er zijn subsidies voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière. Zo zijn er Vidi-beurzen voor ervaren wetenschappers en Vici-beurzen voor senior wetenschappers. Het subsidietrio is vernoemd naar het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag aan de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Kijk voor iets uitgebreidere samenvattingen van de onderzoeken op vu.nl.

Update 16:12

In het eerste bericht van NWO was het totaal aantal uitgereikte beurzen incorrect weergegeven, net als het totaal aantal aanvragers, en de man-vrouwverdeling. Die cijfers zijn gecorrigeerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.