Popup-Niks-missen-2.png

VERHALEN

Peverelli voor de ruïnes van het oude zomerpaleis in Beijing, voorjaar 2021
reacties 9
Internationalisering 09 september 2021

‘Als mensen China aanvallen, word ik altijd een beetje Chinees’

reacties 9
Het Westen lijdt aan China-fobie, en volgens VU-docent Peter Peverelli is dat onterecht. Hij is coauteur van een boek dat tegenwicht moet bieden aan alle negatieve publiciteit.
DOOR Peter Breedveld

Het stoort Peter Peverelli, VU-docent management and organisation aan de School of Business and Economics, dat de berichtgeving over China vrijwel altijd negatief is. “Omdat China op economisch en ook wetenschappelijk gebied het Westen aan het overtreffen is, wordt het land hier als een gevaar gezien”, aldus Peverelli. Hij denkt dat het komt door een combinatie van onbegrip en de neiging om de hele wereld langs een westerse meetlat te leggen. “Het mag niet zo zijn dat China al die successen boekt zonder dat eerst de communistische partij is gevallen. En dus gaat iedereen op zoek naar fouten. Politici, journalisten en ook academici zijn alleen maar geïnteresseerd in wat er fout is aan China.”

In het Westen is sprake van een irrationele angst voor China

 

Peverelli is niet de enige die het opvalt dat er in het Westen sprake is van wat anderen “sinofobie” hebben genoemd, een irrationele angst voor China. Dat neemt niet weg dat er ook best wat op het land is aan te merken. De samenwerking tussen Nederlandse universiteiten met China is bijvoorbeeld in enkele gevallen spaak gelopen door de verregaande bemoeienis van de Chinese overheid. Een deels door China bekostigde bijzonder hoogleraar in Groningen werd het verboden “het imago van China te beschadigen”.

Verhalen over Oeigoeren “aantoonbaar onwaar”

En dan is er nog de Oeigoeren-kwestie. Regeringen en organisaties als Amnesty International beschuldigen China ervan de Oeigoeren te onderdrukken, een moslimminderheid in Noordwest-China. De Oeigoeren worden volgens rapporteurs in heropvoedingskampen misbruikt, gemarteld en zelfs gesteriliseerd. Aan de VU, die met de UvA een samenwerkingsverband is aangegaan met het Chinese bedrijf Huawei voor het ontwikkelen van software, is dat reden voor felle oppositie tegen die samenwerking. Want Huawei ontwikkelt ook software om de Chinese overheid te helpen Oeigoeren op te sporen.

‘In Nederland gaat de politie toch ook soms gewelddadig tekeer bij een protestdemonstratie?’

Maar Peverelli vindt de berichtgeving over de Oeigoeren “opgeblazen”. Hij zegt dat China te kampen heeft met jihadisme en moslimextremistische aanslagen en dat er op scholen in Xinjiang, de regio waar de meeste Oeigoeren wonen, wordt opgeroepen tot separatisme. “Er zal wel eens te hard tegen opstandige burgers worden opgetreden en dat moeten we veroordelen”, zegt hij, “maar hier gaat de politie toch ook soms gewelddadig tekeer bij een protestdemonstratie?”

Volgens hem zijn de verhalen van Oeigoeren in de westerse media aantoonbaar onwaar. En als ik het rapport over de Chinese Oeigoeren van Amnesty International aanhaal, wijst hij op de tekeningen die erin zijn opgenomen, van Oeigoeren die in zo’n heropvoedingskamp hebben gezeten en zijn gemarteld. Die staan volgens hem vol anti-Chinese stereotyperingen. Per mail stuurt hij me twee rapporten van de internationale denktank The Transnational Foundation for Peace & Future Research, waarin een Amerikaans rapport wordt gekraakt dat beweert dat China uit is op genocide van de Oeigoeren.

“Ik word daar enorm kriegelig van”, zegt hij.

China aanvallen

Nu zijn veel berichten en opinies over China in Nederland onmiskenbaar doortrokken van een zeker anti-Chinees racisme en westers superioriteitsdenken, maar Peverelli lijkt van de weeromstuit precies het tegenovergestelde te zijn gaan doen: klakkeloos alles verdedigen en bagatelliseren wat China doet. Ik wijs hem daarop, zet me schrap voor zijn reactie, maar Peverelli geeft me gelijk. “Dat is misschien ook wel zo, ik schiet misschien te snel in de verdediging”, zegt hij. “Ik kan er niet goed tegen als mensen China aanvallen, daar word ik zelf altijd een beetje een Chinees van.”

Dat is maar een klein beetje overdreven. Peverelli spreekt vloeiend Chinees, begon die taal al op zijn veertiende te leren, en heeft lange tijd in China gewoond. Hij studeerde er zelfs toen de beruchte Culturele Revolutie over het land raasde. Hij is getrouwd met een Chinese vrouw en staat binnen zijn faculteit bekend als Mister China. Hij houdt van China en is er tijdens de coronacrisis drie maanden geweest. “Terwijl ze dan in Nederland zeuren over een corona-app op je telefoon omdat die een inbreuk op onze privacy en vrijheid zou zijn, kom je er in China overal mee binnen. Paradoxaal genoeg voelde ik me daar vrijer dan hier”, aldus Peverelli.

‘Paradoxaal genoeg voelde ik me in China vrijer dan hier’

 

De manier waarop China corona bestreed, komt onder meer aan bod in het boek Has China Devised a Superior Path to Wealth Creation? dat Peverelli samen schreef met de Britse managementfilosoof Charles Hampden-Turner en organisatietheoreticus Fons Trompenaars.

“Het boek is bedoeld als tegenwicht tegen de stroom van negatieve publicaties over China”, legt Peverelli uit. De auteurs laten aan de hand van de culturele verschillen tussen China en het Westen zien dat er andere manieren zijn dan de westerse om zaken gedaan te krijgen, andere vormen van democratie bijvoorbeeld. Want volgens Peverelli is ook de volksrepubliek China een democratie, omdat Chinezen immers vertegenwoordigd zijn in raden tot op wijkniveau.

“Ik ben ook verbonden aan het Cross Cultural Human Rights Centre aan de VU”, vertelt Peverelli. “Daar pleiten ze er bij het beoordelen van situaties in een specifiek land voor om rekening te houden met de lokale cultuur en gewoonten in dat land.”

Corona-app

Wat corona betreft, gaat alles in Nederland volgens regels en protocollen en dus stroperig, zegt Peverelli. “Als in China wordt vastgesteld dat er meer ziekenhuizen nodig zijn, bouwen ze er daar ziekenhuizen bij. Er wordt gedaan wat nodig is. Met een corona-app kan de overheid zien waar een besmette persoon geweest is om ook daar weer besmette personen op te sporen. In Nederland wordt er veel over gedebatteerd en dan gebeurt er nóg niks.”

‘Er lijkt een cordon sanitaire te liggen rond elke positieve berichtgeving over China’

 

Dat het resultaat van die autoritaire niet-lullen-maar-poetsenaanpak van China aanmerkelijk beter is dan die in het Westen, is volgens Peverelli evident. “In China, met bijna anderhalf miljard inwoners, ligt het dodental onder de 6.000, Nederland heeft er meer dan 18.000 te betreuren. In de VS, met 328 miljoen inwoners, zijn bijna 650.000 mensen aan corona gestorven.” Dat is de dure prijs die het Westen moet betalen, denkt Peverelli, voor het stellen van individuele belangen boven die van de gemeenschap. “Ik spreek nu voor mezelf, maar ik denk dat dit aantoont dat een heleboel andere globale kwesties, zoals de klimaatcrisis, de voedselvoorziening en ontwikkelingshulp, beter gebaat zijn bij een Chinese dan een westerse aanpak.”

Bedoelt Peverelli dat we meer als de Chinezen moeten worden? “Nee, dat bedoel ik zeker niet. Maar een land als Indonesië, dat nog steeds het Westen als voorbeeld neemt, deelt meer culturele waarden met China en dat land zou wél kunnen profiteren van Chinese voorbeelden.”

Toen het boek net uit was, schreef Peverelli ons dat hij de nodige commotie verwachtte omdat het recht tegen de algemeen geldende opvattingen over China ingaat. Het bleef echter stil en Peverelli is daar wat gedesillusioneerd over. “Er lijkt een cordon sanitaire te liggen rond elke positieve berichtgeving over China”, zegt hij. “Zelfs de China-specialisten bij het Clingendael Instituut negeren het. Het is op het moment gewoon niet fashionable om op deze manier over China te schrijven.”

Peter Peverelli, Charles Hampden-Turner en Fons Trompenaars, Has China Devised a Superior Path to Wealth Creation? (uitgegeven door Cambridge Scholars Publishing, dat niet is geaffilieerd met Cambridge University Press).

{ Lees de 9  reacties}

comment_node_verhalen

Door Some decent du… op 15 november 2021
Obvious CCP propaganda... Have you no decency?
Door Nederlandse student op 15 november 2021
Op zoek gaan naar fouten... Je bedoeld de oorlogsretoriek die CCP uitspreekt richting het westen? De uitbraak van een biowapen uit Wuhan? De genocide van Uyghers? Die shit die ze uithaalden in Tibet? Omverwerpen van democratie in Hong Kong? Aanvallen vd vrije pers? wurgcontracten met universiteiten om ons onderwijs te censureren? De dreigende oorlog tegen Taiwan (volgens China een deel van hun, wat onlogisch zou zijn om oorlog tegen jezelf te voeren). Ht bouwen van eilanden met militaire basissen in internationale wateren? Het doodvissen van de zee op illegale onethische wijze? Geforceerde orgaanhandel? Je moet jezelf eens goed aankijken in de spiegel jij. Met je zoeken naar fouten... jij bent wat fout is met de wereld.
Door Gedesillusionn… op 15 november 2021
China handeld beteret hun coronpas? Je bedoeld kampen bouwen in kinderen in op te sluiten? De voordeur barricaderen en dichttimmeren van burgers? Mensen weken zonder eten laten uithongeren? Snel nep-hospitaals bpuwen voor propaganda die helemaal nieta hebben bijgedragen aan de bestrijding vh virus en na twee maanden weer waren afgebroken? Een social credit systeem oprichten? Is dat wat je bedoeld?
Door Gedesillusionn… op 15 november 2021
Voelt zich veiliger en toegankelijker in China als in Nederland? Echt? Serieus!? Hoeveel geld heb jij gekregen om dit baggerboek te schrijven? Idioot... Kijk je weleens naar wat er in China gebeurd van dag op dag? Dat is geen voorbeeld voor de wereld hoor... En de vaccins die t westen geeft aan o.a. aziatische landen zijn gratis... China verkoopt hun troep tegen woekerprijzen en hun vaccin wordt afgestoten omdat t ineffectief is gebleken met gezondheidsrisicos... ik weet echt niet in welke wereld jij leeft.. een autoritaire waan zo te zien. Hoop dat je begrijpt dat China openlijk spreekt over hoe zij in oorlog zijn met het westen... Rat.
Door CCP is EVIL op 15 november 2021
China Uncensored - Ga kijken. Zie zelf wat een demagoog deze gast is. China is een fata morgana.. en een militair industrieel complex dat openlijk de oorlog verklaart heeft aan het westen.
Door de Jong op 20 januari 2022
Beste AdValvas, Waarom bied u een platform voor deze propaganda betaald door China? Naar aanleiding van de recente publicaties door oa De NOS lijkt het gepast om dit propaganda stuk met ontkenning van misstanden in China offline te halen.
Door Wammes Bos op 20 januari 2022
Zeker niet offline halen, dit interview! Het had kritischer gekund maar het geeft een goed inzicht in de opvattingen van Peverelli. En dat wil je hebben na de berichten van de NOS over dat gewraakte mensenrechtencentrum aan de VU.
Door Thomas op 17 augustus 2022
‘In Nederland gaat de politie toch ook soms gewelddadig tekeer bij een protestdemonstratie?’ Goed punt. Iedereen heeft het maar over het kidnappen, opsluiten, martelen, verkrachten en gedwongen steriliseren van die Oeigoeren, maar een waterkanon op je pan is ook heus geen pretje.
Door Kevin Poon op 18 januari 2023
China heeft een beschaving en een cultuur van 5000 jaar oud. De bevolking is 1.4 miljard dat is meer dan heel europa met de gehele VS bij elkaar. De bevolking bestaat uit 57 verschillende soorten chinezen waarvan de Han de grootste groep vertegenwoordig zo 90%. Dus 57 verschillende talen en culturen. En niet te vergeten onder de Han chinees zijn ook verschillende talen en culturen bv iemand uit Sichuan / shenzen spreken verschillende talen. Het is een zeer complex land met een lange geschiedenis. Veel mensen die een reactie hebben geplaatst zijn erg naief en weten weining tot niks van het land/ Cultuur. En het grappigste is dat ik denk dat niemand niemand er ooit wel eens is geweest en al het nieuws van de media heeft.. Wees niet te arrogant. De prestatie van china heeft geen 1 land bereikt. Met democratie zal China dit niet bereikt hebben. Democratie met zo n bevolking ga niet werken. Kijk alleen naar het westen aanval op het wittehuis aanval op het demcratie brazillie Belgie 581 dagen zonder regering Nederland ook paar keer kabinet gevallen stel je voor dat dit in China gebeurd !!!! De Chinezen halen ons op alle kanten in. Zelfs de Chinezen in Nederland. - 2e generatie chinezen zijn hoger opgeleid dan de autochtonen Nederlanders - hun aanvraag uitkeringen zijn lager dan de autochtonen Nederlanders - de criminaliteit onder chinese Nederlanders is nog lager dan autochtone Nederlanders Ook is het DOM EN NAIF om te zeggen ik probeer niks chinees te komen. DE WERELD KAN NIET MET OM CHINA HEEN. Lees wat over hun geschiedenis en ga er heen en trek je eigen conclusie

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.