Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Als ik iemand leuk vind, heb ik schijt aan de regels’

Laten studenten zich überhaupt wel vertellen of ze wel of geen seks mogen hebben? Vier studenten over daten en hun seksleven: van seks op een afstandje tot noodgedwongen samenwoontaferelen.

Halverwege maart, de dagen werden weer langer en de eerste schuchtere winterbenen kwamen tevoorschijn. Met de kaartverkoop voor zomerse festivals in volle gang en de belofte van een nieuwe reeks hittegolven maakte menig student zich op voor een hete, hitsige zomer.

SB_huidhonger_2En plots kwam daar het RIVM-advies dat tot dan toe nog voelde als een ver-van-je-(doorgaans-goed-gevulde)-bedshow: blijf binnen waar mogelijk en houd anderhalve meter afstand. Alleen mensen in hetzelfde huishouden hoeven zich daar niet aan te houden.

Een onvrijwillige periode van celibaatschap brak aan voor singles en diegenen zonder gewillige huisgenoten. De regels zijn inmiddels weer wat versoepeld. Het RIVM erkent de huidhonger die velen ervaren door deze plotselinge drooglegging, en staat het volk via een ietwat dwangmatig hippe formulering toe een seksbuddy of knuffelmaatje te zoeken.

 

Lara (20) kreeg plotseling willekeurige appjes van jongens

Reageerde je daarop?

“Nee, het was duidelijk waar ze op uit waren. Mijn vriendinnen merkten ook dat ze opeens allemaal appjes kregen van mensen met wie ze ooit hadden afgesproken. Een jongen met wie ik een jaar geleden had gedatet, appte me uit het niks hoe het met me ging. We hebben het fenomeen quarantaineballen genoemd. Iedereen staat droog en probeert maar wat.”

Had je daar zelf dan geen behoefte aan?

“Ik heb tot nu toe geen seks gehad. Deze periode heb ik vooral gebruikt om wat tijd voor mezelf te nemen. En ik ben bezig met het afronden van mijn scriptie, dus dat gebrek aan afleiding was welkom. Maar als ik iemand echt leuk vind, laat ik me niet tegenhouden door de maatregelen.”

Is er iets dat je wel mist?

“Het voelt gek om je vrienden geen knuffel te kunnen geven. Dat contact mis ik wel, dat je naast elkaar een film kunt kijken – de gezelligheid. Anderhalve meter is echt meer dan je denkt.”

Op Twitter was een discussie gaande over seks: is dat een behoefte of een recht? Wat zou jij zeggen?

“Seks is absoluut geen recht. Dat zou ook suggereren dat je er aanspraak op kunt maken wanneer je dat wilt. Ik denk dat het meer een behoefte is. Je kunt prima een paar maanden zonder, het is niet zo dat je anders verschrompelt. Ik ervaar het niet zo dat de regering ons iets heeft ontnomen.”

SB_corona_1“Deze periode heeft me juist wat bewuster gemaakt van wat ik uitspook en met wie. Je kunt niet meer naar de kroeg en willekeurig met iemand zoenen. Ik denk nu wat meer na over wie ik wel of niet leuk vind en merk bijvoorbeeld: dat soort type zoek ik dus niet. Wel ga ik binnenkort een drankje met iemand doen. Of we dan anderhalve meter afstand gaan houden, weet ik niet. Ik heb het virus zelf al gehad, dus ik ben iets minder streng geworden.”

 

Willem (27) datete vrolijk door tijdens de lockdown

Toen het RIVM de lockdown afriep, dacht je: daar gaat mijn seksleven?

“Ik was toen net weer een beetje over mijn break-up heen en was begonnen met daten. Maar dat maakte eigenlijk niet uit voor het vinden van een date. De datingapps waren drukker dan ooit, iedereen leek wel te willen afspreken. Dat waren vooral mensen uit de zorg viel me op, terwijl ik juist zou denken dat zij zich zoveel mogelijk zouden distantiëren.”

Hoe zagen die dates eruit?

“Mijn eerste date was in een park, die begon op anderhalve meter afstand. Op een gegeven moment werden we een beetje lammig, dan ga je toch wat dichter bij elkaar zitten. Met een ander meisje ging ik fietsen. Haar vond ik meteen al wat leuker. Dus toen we weer bij mijn huis kwamen dacht ik: ik vraag haar gewoon naar binnen. Daar hebben we dicht op elkaar wijntjes zitten drinken op de bank. Wat ik voor mezelf aanhield was een beetje: als ik iemand leuk vind, heb ik schijt aan de regels.”

Is er wel iets voor je veranderd op datinggebied?

“Ik vond dingen als fietsen en wandelen op een date sowieso al leuk. Je hebt het dan over andere dingen. En een knuffel aan het begin van een date doe ik sowieso niet echt. Vanaf het moment dat ik dat meisje leuk vond, deed ik ook eigenlijk niks anders dan voor de lockdown.”

“Wat misschien wel een beetje gek voelt is dat je elkaar in het voorstadium waarin je elkaar leert kennen, niet kunt aanraken. Een beetje lichamelijk contact laat ook wel zien dat je sociaal bent. Als de lockdown voorbij is, ga ik gewoon weer volle bak mensen hun schouders aanraken. En bovenruggen.”

Let je er in het openbaar op dat je afstand van elkaar bewaart?

“Nee, ik zie allemaal andere mensen in het park ook gewoon op elkaar zitten. We zaten laatst in de snackbar een beetje aan elkaar. Toen dacht ik: dit is misschien een beetje een a-relaxte plek om dit zo openlijk te doen. Mensen keken een beetje bozig. Maar verder houd ik me er niet zo mee bezig.”

SB_extase“Ik vind het wel grappig dat sommige mensen nu doen alsof het recht op seks hen wordt ontnomen. Sommigen hebben normaal ook geen seks omdat ze gewoon niet zo aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld. Dan zeggen ze nu: ik kan geen seks hebben door de coronamaatregelen. Het klinkt ook een beetje Thierry Baudet-achtig om te zeggen dat je seks zou moeten kunnen krijgen.”

 

Lucas (21) ging over op telefoonseks met zijn friend with benefits in Mexico

Is dat iets wat je zonder lockdown ook had overwogen te doen?

“We wisten voor de lockdown al dat het moeilijk zou worden elkaar op te zoeken, maar we hielden wel onze kleren aan tijdens videogesprekken. Door de lockdown hadden we opeens veel meer tijd om elkaar te spreken – het tijdsverschil was niet echt meer een belemmering zonder andere verplichtingen. Tijdens een van onze gesprekken gebeurde het eigenlijk gewoon vanzelf. Nu doen we dat geregeld.”

Heb je nu meer zin in seks omdat je het niet kunt hebben?

“Niet echt. Ik laat me daar sowieso niet echt door leiden. Het gaat me meer om een emotionele connectie. Een beetje minder seks zal niet het einde van de wereld betekenen. Er zijn in deze tijden wel belangrijkere problemen om ons mee bezig te houden. Bijvoorbeeld het feit dat Jeff Bezos zijn enorme hoeveelheid geld wil gebruiken om ruimtereizen te maken, terwijl zijn werknemers buiten in tenten slapen. Daarnaast wil ik mezelf gewoon niet in besmettingsgevaar brengen door met andere mensen seks te hebben.”

Heeft dat gebrek aan afleiding de emotionele band met je vriendin versterkt?

“We vragen nu wat meer door naar hoe we ons echt voelen. Als we een slechte dag hebben, delen we dat ook met elkaar. Het heeft zeker voor een sterkere vertrouwensband gezorgd. Maar nu de regels wat meer versoepeld zijn, zal ik misschien wel weer op date gaan met anderen. Daar zal ik dan ook eerlijk met haar over zijn.”

Gaan die dates er anders uitzien dan je gewend bent?

SB_coronahandschoenen“Je zult nu sneller wat meer open met elkaar moeten zijn over of je ook andere mensen ziet, zodat je het virus zo min mogelijk verspreidt. Ik zou niet per se afstand bewaren, dat zou een vervroegd einde van de date betekenen. Maar de grootste verandering zal zijn dat we allemaal wat meer bereid zijn over ongemakkelijke dingen te praten. Je kunt make-upseks of break-upseks hebben, maar je leert elkaar pas echt kennen als je dingen uitspreekt naar elkaar. Mental health is een belangrijk onderwerp geworden tijdens de lockdown.”

 

Sophie (21) besloot een huishouden te vormen met haar vriend

Hoe kwam dat besluit tot stand? Overwogen jullie afstand van elkaar te bewaren?

“Nee, dat was eigenlijk niet aan de orde. Het ging best wel vanzelf. Ik woon samen met een vriendin, haar vriend en mijn vriend zijn praktisch bij ons ingetrokken. Het was eigenlijk heel gezellig. We gingen allemaal dingen samen doen die je dan kennelijk opeens leuk vindt, zoals wandelen, puzzelen en spelletjes spelen.”

Was het allemaal rozengeur en maneschijn?

“Het voelde op een gegeven moment een beetje alsof we met z’n vieren op vakantie waren, dat je steeds verantwoording naar elkaar moet afleggen. Het was ook voor het eerst dat mijn vriend en ik zo lang de hele tijd samen waren. Je merkt dan toch wel dat je je ergert aan bepaalde dingen. En mijn vriend neemt het iets minder nauw met de maatregelen dan ik; dat botste weleens. Mijn vader behoort tot de risicogroep, dus ik zie eigenlijk niemand buiten ons huishouden. Mijn vriend had ergens tijdens de lockdown met meerdere mensen op één kamer geslapen. Toen hebben we elkaar anderhalve week niet gezien.”

Heeft deze periode iets veranderd voor je relatie?

“Op het gebied van seks bijvoorbeeld niet. Maar ik heb wel meer de tijd gehad om na te denken over wat ik wil. We hebben hoge pieken en diepe dalen meegemaakt, bepaalde verschillen tussen ons werden extra aangestipt. Ik ben bij mezelf nagegaan hoe belangrijk ik die vind. Maar er is niks fundamenteels veranderd. Om me heen zie ik wel dat veel relaties zijn gestrand. Mensen hebben nu veel de tijd om na te denken.”

SB_bankstel_afstand

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, de werkelijke namen zijn bekend bij de redactie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.