Verhalen

Campus11 september 2023

‘De Boelelaan is the place to be voor cultuur’

De VU-campus barst van de cultuur, maar nog steeds weten te weinig mensen dat, vinden de directeuren van bioscoop, theater en galerie. Daarom doen ze er alles aan om meer op te vallen.

lees meer
ICT07 september 2023

‘Onderwijs moet schadevergoeding van AI-bedrijven eisen’

Het hoger onderwijs zou schadeclaims moeten indienen bij de makers van ChatGPT en soortgelijke AI-programma’s, zegt expert Marleen Stikker. “Al het werk dat we in het onderwijs en onderzoek doen, loopt schade op. De kosten zijn gigantisch.”

lees meer
Wetenschap06 september 2023

Hoe de IND de promotie van Marja Kramp tegenhield

Afspraken die niet vastgelegd zijn, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die met een rechtszaak lijkt te dreigen en begeleiders die hun supervisie afbreken. Het promotieonderzoek van Marja Kramp (79) bij de IND liep uit op een ramp.

lees meer
Vrije Schrijver Nina Polak Sleutelfiguur05 september 2023

Literatuur voor je leven

Helpen romans als het slecht met je gaat? Wat heb je er eigenlijk aan? Daarover wil Vrije Schrijver Nina Polak graag met studenten praten.

lees meer
Campus04 september 2023

Mirjam van Praag: ‘Het was een geweldige tijd, maar zwaarder dan ik dacht’

“De VU is tijdens mijn voorzitterschap hopelijk een betere plek geworden, en andersom heeft de VU van mij een beter, tactischer mens gemaakt”, zegt Mirjam van Praag, die vandaag afscheid neemt als voorzitter van het college van bestuur.

lees meer
Politiek10 juli 2023

Spanning in kabinet ook bij OCW voelbaar

“Heel erg gemengde gevoelens” heeft minister Robbert Dijkgraaf (D66) over de val van het kabinet. Dat zei hij vrijdagavond in een eerste reactie, nog voordat de plotseling ingelaste ministerraad was begonnen.

lees meer
Personeel07 juli 2023

Hoe deze drie VU-medewerkers hun lichaam ervaren

Hoe ervaar jij je lichaam? En hoe reageert jouw omgeving erop? Drie VU-medewerkers laten zich openhartig uit.

lees meer
Maatschappij05 juli 2023

Niet elk lichaam is overal welkom en daar moeten we wat mee

Dikke lichamen, oude lichamen en lichamen van kleur worden vaak uit bepaalde ruimtes geweerd. Ze blijken zichzelf ook te verwijderen uit die ruimtes. Hoog tijd om de dominante norm te doorbreken.

lees meer
Wetenschap03 juli 2023

Het knellende keurslijf

Aan je lichaam werken is een nieuwe religie geworden. En ja, bewegen is gezond, maar het gehamer daarop gaat voorbij aan veel complexe problemen. Sportfilosoof Ivo van Hilvoorde vindt het een misleidende en elitaire ideologie.

lees meer
Studenten21 juni 2023

Zonder kater in de collegebanken

In een campagnefilmpje van de Rijksoverheid zit een jarige twintiger op de vloer. Haar vriendinnen presenteren haar triomfantelijk een bierpiramide. Beteuterd zegt ze: “Maar meiden, ik doe dranquilo hè.”

lees meer

Popup-Niks-missen-2.png