Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Wo’ers vertrouwen politiek veel meer dan hbo’ers

Hbo’ers hebben beduidend minder vertrouwen in politiek en samenleving dan academici. Je kunt hoogopgeleiden niet over één kam scheren, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Hoeveel politieke onvrede voelen Nederlanders? Dat hangt sterk van hun opleidingsniveau af, staat in De sociale staat van Nederland 2015, een nieuw rapport van het SCP. Hoe lager opgeleid mensen zijn, hoe vaker ze de regering wantrouwen, weerstand voelen tegen de Europese Unie en de grenzen willen sluiten voor immigranten.

Hoogopgeleiden niet één groep

In hun opvattingen verschillen hbo’ers flink van academici, schrijven de rapporteurs, en daarom is het “alles behalve vanzelfsprekend” om ze op een hoop te gooien onder de noemer ‘hoogopgeleiden’.

“We zouden in statistieken vaker het onderscheid tussen hbo’ers en academici moeten maken”, licht onderzoeker Paul Dekker toe, die aan het rapport heeft meegewerkt. “Het is te makkelijk om ze op een hoop te gooien, omdat academici er zo uitspringen.”

Academici tevreden over overheid

Waar komen de verschillen vandaan? Profiteren vooral academici van de globalisering? “Daar doen we geen uitspraken over”, zegt Dekker. “Maar het verschil is volgens mij deels cultureel. Academici denken sneller: wij kunnen de wereld wel aan en politici zijn mensen zoals wij.”

In een enquête vroeg het SCP aan mensen wat ze denken van stellingen als ‘de overheid doet onvoldoende voor mensen zoals ik’. Daar blijkt zeventien procent van de academici het mee eens, tegen dertig procent van de hbo’ers en 46 procent van de middelbaar opgeleiden.

Immigranten en EU

Op dit punt verschillen hbo’ers dus ongeveer evenveel van academici als van mbo’ers. Zo gaat het ook bij stellingen over bijvoorbeeld immigranten of de Europese Unie, al neigen hbo’ers over het algemeen net iets meer naar de opvattingen van academici.

Staat van Nederland 2015: Eens

1. De overheid doet onvoldoende voor mensen zoals ik.
2. Kamerleden en ministers geven niet veel om wat mensen zoals ik denken.
3.
Mensen zoals ik hebben geen enkele invloed op wat de regering doet.
4.
Nederland zou een prettiger land zijn als er minder immigranten zouden wonen.
5. Mensen zoals ik ondervinden vooral nadelen van het verdwijnen van grenzen en het meer open worden van onze economie.

© HOP. Bron: SCP.

: Oneens

1. De meeste politici zijn bekwame mensen die weten wat ze doen.
2. De aanwezigheid van verschillende culturen is winst voor onze samenleving.
3. Het Nederlands lidmaatschap van de EU is een goede zaak.

© HOP. Bron: SCP.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.