Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Welke kamer zou jij vaker willen openen?’

Door de coronapandemie voelen studenten zich nog eenzamer. De Kwekerij helpt hen met een online 'bloeiserie'. Hoe kun je verbinding ervaren?

De Kwekerij probeert met een zogeheten bloeiserie studenten te helpen die nieuwe mensen willen ontmoeten en behoefte hebben aan diepgaande gesprekken. Dat doen ze met cursussen of workshops. Gewoonlijk in een persoonlijke setting, maar nu op Zoom. Misschien is dat wel het laatste waarop studenten zitten te wachten – nóg een gesprek op Zoom – maar veel opties zijn er niet. In de online bloeiserie ‘Studeren tijdens corona, wat nu?’ zijn drie sessies gepland. Ik doe mee aan de eerste.

Er zijn slechts twee deelnemers, exclusief mijzelf en de twee kwekers. Guy Wijnen leidt het gesprek samen met zijn collega Ruth Six, die ook nog studeert. Het is voor te stellen dat de twee flink balen van de kleine groep, maar dat laten ze niet merken. Ze gaan enthousiast van start.

Bloeiserie                                                                           De Kwekerij organiseert workshops en evenementen voor studenten en young professionals. De bijeenkomsten gaan over reflectie, persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Voor 5 euro kun je deelnemen aan de bloeiserie ‘Studeren tijdens corona, wat nu?’
Je kunt nog twee sessies bijwonen: maandag 25 januari van 15.30 – 17 uur: over omgaan met tegenslag.
En op maandag 1 februari van 15.30 – 17 uur: en hoe nu verder?

Persoonlijke vragen

Om te zorgen dat er een gesprek op gang komt, stellen de kwekers persoonlijke vragen. Om te beginnen: wat heeft jou hier gebracht? Dat was een makkelijke vraag waarop iedereen ongeveer hetzelfde antwoord had: “Omdat ik benieuwd ben hoe je verbinding kunt maken tijdens een lockdown.” Met de volgende gaan we al wat meer de diepte in. “Wanneer heb jij het laatst verbinding gevoeld?” De deelnemers praten over feesten en muziek spelen en ik praat over een afscheid onderweg naar een luchthaven in Lissabon. Het verbaast mij dat ik zo openhartig ben met mensen die ik niet ken.
Wijnen en Six geven ook hun eigen antwoorden. Dat is wel zo eerlijk: you show me yours and I’ll show you mine.

Levenslessen

Om het ook een beetje leerzaam te maken, haalt Six enkele boeken van psychologen aan en ze vat – voor zover het kan – hun levenslessen samen. Ik vraag mij af of het geen zelfhulpboeken zijn van willekeurige levensgoeroes die een slaatje uit herkenbare problemen proberen te slaan, maar als ik later de cv’s van de auteurs opzoek, blijkt dat best mee te vallen.

Je leert vooral door naar elkaar te luisteren en eerlijk te praten over jezelf

Halverwege de sessie begin ik te begrijpen wat de Kwekerij probeert te doen en waarom. Ze geven eigenlijk gewoon onderwijs, maar in plaats van dat je leert hoe je kunt functioneren in de arbeidsmarkt, leer je lessen over het leven, over jezelf en over anderen. Niet alleen door gebruik te maken van boeken, maar vooral door naar elkaar te luisteren en eerlijk te praten over jezelf.

Ontspannen voorhoofd

Na een korte pauze volgt een groepsmeditatie. Ik zit op mijn bureaustoel met beide voeten plat op de grond en mijn handen op mijn benen. Wijnen vraagt ons om rustig te ademen en geeft heel specifieke instructies, zoals dat we ons voorhoofd moeten ontspannen. Zou hij het over mijn voorhoofd hebben? Ik wil nu het liefst mijn ogen openen om iedereens voorhoofd te inspecteren, maar ik kan mezelf bedwingen.

De kamer van complimentjes geven

We luisteren naar een verhaal over een kasteel met vele kamers. Die talloze kamers stellen elk een gevoel of behoefte voor. Maar men zegt continu tegen ons dat er bepaalde kamers op slot moeten, omdat die niet deugen. Van het kasteel blijft langzamerhand weinig over.
We kunnen onze ogen openen en dan krijgen we een laatste grote vraag: “Welke kamer zou jij vaker willen openen?” We praten onder meer over de kamer van impulsiviteit en de kamer van complimentjes geven. En dan is de sessie voorbij, om volgende week verder te gaan.

Nieuwe mensen leren kennen

Wat hebben we in het anderhalf uur precies gedaan of geleerd? In het beste geval zijn we er betere mensen van geworden, of zijn onze opgekropte gevoelens nu iets minder opgekropt. Maar misschien was de hele sessie eigenlijk niets meer dan een excuus om nieuwe mensen te leren kennen. Hoe dan ook, het was een interessante en nieuwe ervaring. En dat is op zich al iets dat we tijdens de coronacrisis zelden meemaken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.