Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Weer een lek gevonden in nieuwe huurwet

Als de Eerste Kamer niet aan de rem trekt, kunnen internationale studenten hier geen kamer meer vinden. Daarvoor waarschuwen universiteiten, hogescholen en studentenhuisvesters.

De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel van minister Stef Blok van Wonen. De nieuwe wet moet de vastgelopen huurmarkt openbreken, onder andere door tijdelijke contracten voor periodes tot vijf jaar mogelijk te maken. Het idee is dat studenten en andere huurders na verloop van tijd weer gaan verhuizen.

Slordige reparatie

Maar de Landelijke Studenten Vakbond waarschuwde dat de nieuwe vijfjarige contracten niet tussentijds opgezegd konden worden. Dat heeft de Tweede Kamer weliswaar gerepareerd, alleen is dat een beetje slordig gegaan.

Als de Eerste Kamer niet ingrijpt kunnen ook uitwisselingsstudenten tussentijds hun huurcontract opzeggen. En dat is een probleem, waarschuwt Kences, de koepel van studentenhuisvesters, samen met de universiteiten en hogescholen.

Huurafspraken

Nu maken onderwijsinstellingen afspraken met huisvesters over woningen voor buitenlanders: als iemand hier een jaar wil studeren, krijgt die een kamer via de universiteit of hogeschool. Dat is makkelijker dan vanuit het buitenland een kamer zoeken, maar de student kan tussentijds niet verhuizen.

Als dat straks wel mag, kan een student na een maand of vier elders gaan wonen, bijvoorbeeld bij nieuwe vrienden in een studentenhuis. Wat moet een huisvester dan? De woning maandenlang leeg laten staan tot de volgende buitenlandse student aanklopt? Dat kost geld. Verhuren aan een Nederlandse student? Dan is de kamer niet meer beschikbaar voor uitwisselingsstudenten.

De Tweede Kamer heeft niet goed nagedacht over de consequenties van de wetswijziging voor internationale studentenuitwisseling, aldus de brief. De studentenhuisvesters en onderwijsinstellingen hopen dat de senatoren ingrijpen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.