Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
9 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘We waren bang dat onze leden eenzaam zouden worden’

Een vereniging levend houden tijdens de coronapandemie, hoe pak je dat aan? Drie bestuursleden van verschillende verenigingen blikken terug op een hectisch jaar.

Lars de Groot (20) was vanaf dag één enthousiast over het bestuur van de medische faculteitsvereniging MFVU. Hij deed de introductieweek van geneeskunde en ontmoette daar het bestuur. “Het was bij de pubcrawl. We kregen een drankje bij binnenkomst en toen werd de verenigingsproost gedaan. Ik dacht: wat vet dit.” Twee jaar later werd De Groot secretaris externus bij MFVU. “In deze functie moet je een duizendpoot zijn”, vindt De Groot. Hij onderhoudt het contact met de broertjes- en zusjesverenigingen, beheert het archief, coördineert veel commissies en houdt zich bezig met projecten zoals de dies natalis, de verjaardagsweek van de vereniging.

Bij EOS, de faculteitsvereniging van Sociale Wetenschappen, doet bestuurslid Shade de Wit (22) de externe betrekkingen. Zij gaat over alle zaken die buiten de vereniging vallen. Denk aan studiebegeleiding, samenwerking met andere instanties, contact met sponsors en de carrièredagen.

Sanne de Bever (24) zit al langer bij de juridische faculteitsvereniging QBDBD, Qui Bene Distinguit Bene Docet, of: wie goed onderscheidt, onderwijst goed. De Bever is voorzitter: ze gaat onder meer over beleidsplannen, de internationale commissie en het contact met de faculteit. “Als voorzitter ben je het gezicht van de vereniging. Ik ben eigenlijk vliegende keep.”

Die donderdag 12 maart

“Eind februari waren we met de vereniging op wintersport”, zegt De Bever. “Toen hoorden we de eerste berichten over corona, maar het leek nog ver weg.” Het werd wel spannend, ook omdat de vereniging nog drie reizen op de planning had staan. Toen ze terugkwamen in Nederland, brak ook hier covid-19 uit. “We hebben heel nauwgezet naar het nieuws gekeken, en we wachtten tot de VU beslissingen zou nemen.” De Bever herinnert zich nog heel goed de dag dat alles veranderde. “Dat was 12 maart, een donderdag. We hebben met z’n allen naar de persconferentie gekeken in de bestuurskamer.” Nederland ging in lockdown en de VU werd gesloten tot 1 april. De bestuursleden hebben de richtlijnen van het RIVM gevolgd en de vereniging gesloten tot nader order.

Shade de Wit

Shade de Wit: ‘Het voelde alsof er een apocalyps aankwam’

De Wit kan zich die donderdag 12 maart ook nog precies herinneren. “Het was een iconisch moment, we zaten in de ledenruimte van EOS en de persconferentie stond aan op mijn laptop. We konden niet geloven dat de VU echt dicht zou gaan. Drie uur later moesten we de VU uit en we konden niet meer terugkomen.” De Wit vond het heel naar dat ze niet meer naar de VU konden gaan. “Het was zo vreemd dat dit echt was, het voelde alsof er een apocalyps aankwam.” De Wit maakte zich zorgen om de leden, vooral de leden die in het buitenland zaten.

Spijt

In het begin heeft De Wit veel met haar vereniging vergaderd. Na een aantal grote beslissingen en een gat in de begroting, omdat de reizen niet meer doorgingen, kwam een groot deel stil te liggen. Ze waren nu vooral aan het afwachten. “Voor mij persoonlijk was het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Alle projecten waaraan ik lang had gewerkt, werden gecanceld. Het voelde soms alsof mijn hele jaar weg was.” Voor De Wit was het bestuursjaar heel anders dan ze had gehoopt. “Als ik had geweten dat het jaar zo zou lopen, had ik geen bestuursjaar gedaan.”

‘Door corona werd die lopende band stilgezet’

“Normaal gesproken is een vereniging een lopende band. Je blijft de activiteiten herhalen, zoals ze elk jaar georganiseerd worden. Maar door corona werd die lopende band stilgezet”, vertelt De Groot van MFVU.

Lars de Groot

Lars de Groot: ‘We konden ook niet teruggaan om te kijken in de archieven, dit is nooit eerder voorgekomen’

“We hadden spoedvergadering na spoedvergadering. Het oud-bestuur werd erbij gehaald om ons advies te geven.” De meeste verenigingen hebben geen stappenplan voor wanneer er een pandemie zou uitbreken. “Dit is natuurlijk nooit eerder voorgekomen”, zegt De Groot, “daardoor konden we ook niet teruggaan in de archieven om te kijken wat vorige besturen hadden gedaan in een soortgelijke situatie.”

Reizen geannuleerd

“Het eerste waar we aan dachten waren de reizen die op de planning stonden”, zegt De Bever van QBDBD. “De eerste weken van de lockdown hebben we veel vergaderd en veel beslissingen moeten nemen. Uiteindelijk hebben we alles moeten cancelen, dat was wel een beetje treurig natuurlijk.”

Sanne de Bever

Sanne de Bever: ‘Uiteindelijk hebben we alles moeten cancelen’

Ook de drie geplande reizen werden geannuleerd. “We hebben de deelnemers snel op de hoogte gebracht. Maar we konden alles pas echt annuleren toen die landen op code rood gingen, omdat we dan pas het geld terug zouden krijgen.”

‘Ineens was de vereniging online’

Bij de MFVU probeerden ze zoveel mogelijk activiteiten coronaproof te maken. De Groot: “Ineens was de vereniging online.” Ze kwamen op het plan ‘Route 69’, een evenementenreeks van social-media-acties, livestreams, Netflix-party’s, online pubquizzen en online borrels. “We zochten naar creatieve oplossingen om de vereniging levend te houden”, zegt de Groot. “We wilden ons inzetten om contact te houden met de studenten. Juist nu, we waren bang dat ze eenzaam zouden worden.”

Flexibel worden

“Natuurlijk is het niet leuk, maar er zijn wel veel lessen te halen uit deze situatie”, geeft De Groot toe. “Ik ga nu anders met problemen om. Eerst reageerde ik vaak emotioneel, nu ben ik meer flexibel en kan ik beter overzicht houden.” De Groot merkte dat zijn collega-bestuursleden door de coronacrisis ook anders omgingen met problemen. “Je wordt uitgedaagd om creatieve oplossingen te vinden.”

‘Na een nieuwe persconferentie moet je je telkens aanpassen’

Ook De Wit leerde om meer flexibel te zijn: “Je moet je telkens aanpassen na een nieuwe persconferentie.” Hoewel ze baalde van hoe haar bestuursjaar is gelopen, heeft ze ook veel geleerd. Zo is ze anders gaan kijken naar wat ze belangrijk vindt. “Het draait niet om wat er voor jezelf in zit, maar het gaat om de vereniging. Ik leerde te kijken naar wat de vereniging nodig heeft.”

Overdracht

Bij EOS zijn ze de laatste maanden druk geweest met de overdracht voor het volgende bestuur. De Wit: “Hoe kan het volgende bestuur met zo min mogelijk problemen beginnen?”

‘Ik leerde er een eigen draai aan te geven’

QBDBD hield zich ook bezig met de overdracht. Voorzitter De Bever: “We wilden voorkomen dat het volgende bestuur met een gigantische schuld zou zitten.” En zij kon het volgende bestuur nog iets anders meegeven, een uitgebreid Google-bestand met plannen voor mogelijke scenario’s. “We hebben echt elk denkbaar scenario uitgewerkt.” Zo hadden ze een plan voor als de reizen wél door zouden gaan. “We hadden al bedacht wat we konden doen als we daar zaten en we in quarantaine moesten.”

“Ik zie corona niet als iets negatiefs voor de vereniging”, zegt De Groot van MFVU. “Wij hebben de afgelopen maanden veel tijd gehad om te vergaderen over beleid en om alles te evalueren. Ik zie dit als een manier om de lopende band stop te zetten en er een eigen draai aan te geven.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.