Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Voorzie schilderij met witte rokende mannen van bijschrift’

Het omstreden schilderij met witte, sigarenrokende mannen kan blijven hangen bij de Universiteit Leiden, als het maar van context wordt voorzien. Dat gaat een commissie adviseren.

Het hoofd van de commissie, emeritus hoogleraar hedendaagse kunstgeschiedenis Kitty Zijlmans ziet het schilderij graag “met de relevante informatie erbij” in het bestuursgebouw van de universiteit hangen. Nieuwsplatform Mare schreef dat vrijdag in een verslag van een symposium over kunst aan de universiteit. Een divers samengestelde kunstcommissie zou dit soort kwesties voortaan in de gaten houden en erover in gesprek gaan met studenten en medewerkers. Het advies is nog niet officieel naar buiten gebracht.

Ophef

Het schilderij van kunstenaar Rein Dool, dat in de jaren zeventig gemaakt is, portretteert het toenmalige college van bestuur van de Universiteit Leiden. Een promovendus uitte kritiek op het schilderij en vroeg op Twitter wat ze ervan moest denken. De faculteit Rechtsgeleerdheid verwijderde het werk om het vervolgens na de ophef die ontstond, weer terug te hangen.

Op Kamervragen van de VVD antwoordde onderwijsminister Robbert Dijkgraaf dat hij weinig problemen zag in de discussie over het kunstwerk. Kunst kan naar zijn mening een goede aanjager zijn van het debat over de representativiteit van bestuurders van onderwijsinstellingen.

Hij kreeg het verwijt dat hij zijn oren te veel liet hangen naar de activisten. Maar de minister schoof deze kritiek terzijde: het ministerie wil discriminatie en racisme tegengaan en de ruimte geven aan diversiteit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.