Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Voor miljoen gefraudeerd aan Groningse universiteit

Frauderende medewerkers hebben de Rijksuniversiteit Groningen meer dan een miljoen euro schade berokkend. Dit blijkt uit onderzoek dat gisteren is afgerond.

Op 25 januari werd het hoofd van de technische dienst van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gearresteerd op verdenking van corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou onder meer steekpenningen hebben geëist.

Ontslag

In totaal werden er in januari vier RUG-medewerkers onmiddellijk op non-actief gesteld. De financiële schade in de periode 2008-2015 wordt nu geraamd op 1.141.661 euro.

Nu heeft de RUG besloten om vier personeelsleden te ontslaan. Daarnaast krijgt één medewerker voorwaardelijk strafontslag: nog een keer over de schreef en hij of zij kan vertrekken. Een zesde medewerker moet voortaan genoegen nemen met een lager loon. De zes zouden de beslissingen kunnen aanvechten bij de rechter.

Aangifte

Ook is de samenwerking met een aantal leveranciers en externe krachten onmiddellijk stopgezet en is er aangifte tegen hen gedaan. De RUG beraadt zich momenteel over verdere juridische stappen om de financiële schade te verhalen op de betrokken personen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.