Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Voor het gemak krijgt iedereen honderd euro

Er mag volgend jaar, als de basisbeurs verdwijnt, niets misgaan met de aanvullende beurs. Om problemen te voorkomen, krijgen alle nieuwe studenten met zo’n aanvullende beurs daarom honderd euro extra.

Dat staat in het wetsvoorstel waarin de studiebeurs wordt vervangen door een leenstelsel, ontdekte de Landelijke Studenten Vakbond. Het ministerie wil hiermee de ‘uitvoerbaarheid’ garanderen.

Verhoging

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben met GroenLinks en D66 afgesproken dat de aanvullende beurs met maximaal honderd euro omhoog gaat, maar niet voor iedereen. Sommige studenten krijgen (vergeleken met nu) bijvoorbeeld twintig euro extra, of vijftig.

Maar daarvoor moet wel van alles worden aangepast in de systemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat lukt misschien niet op tijd en daarom gaat het in het eerste studiejaar anders.

Rammelend wetsvoorstel

De LSVb vindt dit kenmerkend voor “de haast waarmee dit rammelende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt gejaagd”. Het tempo is niet alleen onverantwoord, het kost ook veel geld, concludeert LSVb-voorzitter Tom Hoven. “Hoewel de LSVb niet vies zou zijn van een extraatje voor studenten, zien wij liever dat de politiek de tijd neemt om de grootste bezuiniging op studenten ooit zorgvuldig te behandelen.”

Tot aan de landelijke demonstratie tegen het leenstelsel op 14 november belooft de Landelijke Studenten Vakbond wekelijks met dit soort “bizarre feitjes” op de proppen te komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.