Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Voor het eerst meer vrouwen dan mannen naar Oxford

Voor het eerst in de geschiedenis studeren er dit studiejaar meer vrouwen dan mannen aan de prestigieuze University of Oxford. En dat terwijl de universiteit al eeuwen te boek staat als een mannenbolwerk.

Dit studiejaar werden er 1.070 vrouwelijke eerstejaars toegelaten, tegenover 1.025 mannen aan de Britse universiteit die in alle ranglijsten steevast tot de absolute top behoort. Tot drie jaar geleden had Oxford nog een afdeling waar enkel mannen welkom waren. Vrouwen mochten al sinds 1879 aan Oxford studeren, maar konden er pas in 1920 een academische graad halen.

Exclusief vrouwelijk

Een beroemde universiteit die nog wel ongemengde afdelingen heeft, is Oxfords eeuwige rivaal Cambridge. Daar timmeren vrouwen ook aan de weg, al kwamen er dit studiejaar nog net iets meer mannen (1.440) dan vrouwen (1.405) bij.

Overigens kwam één van de exclusief vrouwelijke afdelingen van Cambridge in oktober nog in het nieuws, omdat ze besloot ook mensen toe te laten die ‘zich identificeren als vrouw’.

Tijdsdruk

Eerder deze week ontstond ophef toen The Daily Telegraph meldde dat Oxford studenten afgelopen zomer een kwartier langer de tijd gaf om hun examens wiskunde en informatica af te maken. Dat zou met name vrouwen de kans geven om betere cijfers te halen. “Vrouwen hebben mogelijk meer last van tijdsdruk”, zouden leidinggevenden van de universiteit hebben gezegd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.