Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Volg de Amerikaanse verkiezingen in de nieuwe blog

Het is begonnen. Maandag was de aftrap van de Amerikaanse voorverkiezingen. Het zijn tot nu toe al ‘de meest ongebruikelijke en opzienbarende presidentiële voorverkiezingen van de recente Amerikaanse geschiedenis’, schrijven de politicologen Bastiaan van Apeldoorn en Naná de Graaff. Ze bloggen de komende maanden op de website van Advalvas over de verkiezingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

‘We lieten ons allemaal meeslepen door de opgeklopte hype rondom Donald Trump die de laatste weken ook in Iowa in de peilingen op kop lag’, schrijven ze. Maar eigenlijk is het ‘helemaal niet zo verrassend dat Tea Party-favoriet Ted Cruz gewonnen heeft.’ Iowa kiest namelijk altijd voor de leidende conservatief-christelijke kandidaat.

Opzienbarend

‘Het echt opzienbarende resultaat van afgelopen nacht’, aldus Van Apeldoorn en De Graaff, ‘is dat senator Bernie Sanders bijna gelijk met Hillary Clinton geëindigd is.’ Clinton heeft het geld en de mensen, Sanders noemt zich socialist (‘voor velen in Amerika nog altijd een scheldwoord’), en toch zit hij haar op de hielen.

‘Met de resultaten van vannacht is de revolte tegen de elite officieel uitgebroken.’ Dat wordt nog spannend!

Lees de hele blog De revolte tegen de elite is nu officieel.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.