Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Vijfjarig huurcontract vooral goed voor successtudent

Een betaalbare huurwoning is voor veel jongeren steeds lastiger te vinden. De nieuwe wet tijdelijke huurcontracten moet deze zomer verlichting gaan brengen. Maar het zijn vooral de succesvolle jongeren die gebaat zijn bij deze oplossing. 

Vorige week bleek uit CBS-onderzoek dat een kwart van de jongeren die in 2004 op zichzelf gingen wonen, weer terugkeerde naar zijn ouders. In 1995 was dit nog maar zestien procent. Het toenemende gebrek aan betaalbare woonruimte speelt daarbij een belangrijke rol.

Schaarse huizen

“Het is voor afgestudeerden steeds lastiger om een woning te vinden”, zegt woordvoerder Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “Sinds de crisis zijn de huizen schaars en duur en krijgen jonge mensen minder gemakkelijk een vaste baan.” 

Directeur Ardin Mourik van Kences, de organisatie van studentenhuisvesters, herkent dit beeld. Voor studenten die stoppen of klaar zijn met hun opleiding kunnen de studentenhuisvesters weinig betekenen.

Vijf jaar een woning

Maar er gloort hoop. Voor jonge starters op de woningmarkt is er vanaf de zomer een nieuwe mogelijkheid: het zogenaamde vijfjarencontract. Tussen achttien en tweeëntwintig jaar kunnen ze zich inschrijven voor speciaal vrijgemaakte sociale huurwoningen, waar ze maximaal vijf jaar mogen blijven wonen. Hun inschrijfduur voor een ‘normale’ woning gaat niet verloren. 

In Amsterdam experimenteren woningcorporaties al enkele jaren succesvol met vergelijkbare jongerencontracten. Maar Pim de Ruiter, woordvoerder van corporatie Stadgenoot, denkt dat lang niet iedereen hiermee geholpen is.

Daarna op straat

“De gedachte achter deze contracten is dat jongeren binnen vijf jaar een inkomensontwikkeling doormaken, waarna ze kunnen doorgroeien naar duurdere woningen”, zegt De Ruiter. Jongeren bij wie dat niet lukt, komen na vijf jaar alsnog op straat te staan. Dan moeten ze in Amsterdam gemiddeld nog vier jaar wachten voor ze aan de beurt zijn voor een ‘normale’ sociale huurwoning.

De Landelijke Studentenvakbond voorziet dan ook problemen. “Wij zouden graag zien dat er tegen het einde van de vijf jaar standaard een inkomenstoets wordt gedaan en verlenging nog steeds mogelijk is als je nog altijd een laag inkomen hebt”, schreef zij een half jaar geleden.

Soms verlengen

Volgens de Ruiter zijn woningcorporaties momenteel aan het kijken of voor uitzonderlijke gevallen verlenging mogelijk is. Maar het is lastig. “Als je de contractduur verlengt, stagneert de woningmarkt opnieuw. De vijfjarencontracten zijn juist bedoeld om de vastgelopen markt weer dynamisch te maken en doorstroom te bevorderen.”

Ook andere corporaties gaan werken met de contracten. De Ruiter verwacht dat dit vooral in de grote steden zal gebeuren, waar de druk groot is. De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard is van plan om deze zomer “enkele honderden” huizen met een jongerencontract te verhuren. Ook corporatie De Keij is enthousiast en “wil voor jongeren het liefst alleen nog met vijfjarencontracten werken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.