Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Vermoedelijke Marokkanen’ schieten Maagdenhuisbezetters in het verkeerde keelgat

‘Vermoedelijk UvA’ is een Tumblr-pagina uit protest tegen het UvA-bestuur, dat in de aangifte tegen de Maagdenhuisbezetters melding maakte van ‘vermoedelijk Marokkaanse’ jongens die niet in het Maagdenhuis zouden horen.

Het bestuur van de UvA draagt daarmee bij aan de ‘negatieve stereotypering en criminalisering van een Nederlandse bevolkingsgroep’, vindt het New Urban Collective, een platform voor hoogopgeleide jongeren met een ‘diverse achtergrond’. ‘Moeten wij jonge mensen met een ‘vermoedelijk Marokkaanse afkomst’ automatisch als een bedreiging voor de orde en veiligheid beschouwen?’

Het NUC heeft zich tijdens de Maagdenhuisbezetting gemanifesteerd als ‘University of Colour’, om aandacht te vragen voor het gebrek aan diversiteit op de universiteiten.

Vermoedelijk Jood

‘Een CvB dat discrimineert op basis van ras, etniciteit, sekse en leeftijd verliest zijn legitimiteit en daarmee de steun van ons allen, aldus het NUC. Op de Tumblr-pagina staan foto’s van mensen met een bord voor hun torso, met opschriften als ‘Vermoedelijk Jood’, ‘Vermoedelijk immigrant’, ‘vermoedelijk beroepsactivist’ enzovoort.

De Nieuwe Universiteit, de beweging achter de Maagdenhuisbezetting, is intussen een petitie gestart om op te roepen tot een ‘inclusieve universiteit’. Daarin wordt voorgesteld om af te rekenen met expliciete en impliciete vooroordelen, de universiteitsstaf te ‘kleuren’, een ‘diverser’ curriculum in te voeren (met bijvoorbeeld meer aandacht voor niet-westerse filosofen) en programma’s te introduceren waarin aandacht is voor studenten die niet voldoen aan het ideaal van de blanke, heteroseksuele, mannelijke, seculiere student.

De petitie is inmiddels door 372 mensen ondertekend.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.