Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Veel buitenlandse promovendi gaan niet meer weg

Een derde van de buitenlandse promovendi woont na tien jaar nog in Nederland, schat het Centraal Planbureau. Technici vaker dan andere wetenschappers. 

Meer dan een schatting is het niet, waarschuwt het CPB, maar het denkt dat 32 procent van de buitenlandse promovendi na tien jaar nog in Nederland woont. Sommige groepen blijken minder reislustig dan andere: vrouwen, maar ook technici en wetenschappers uit minder rijke landen zijn relatief honkvast.

Vooral Oost-Europeanen en Aziaten blijven vaak in Nederland. Noord-Amerikanen vertrekken bijna allemaal weer. 

Terug naar huis

Ongeveer de helft van de buitenlandse gepromoveerden die Nederland verlaten, gaat terug naar huis. De andere helft vertrekt vooral naar Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse gepromoveerden die vertrekken hebben vergelijkbare voorkeuren, maar dan in een iets andere volgorde. 

Het aantal buitenlandse promovendi aan Nederlandse universiteiten is de afgelopen jaren flink gegroeid. Goed nieuws vindt het kabinet, want internationalisering is belangrijk voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Maar, uiteindelijk is het wel de bedoeling dat hun dure opleidingen de Nederlandse economie vooruit helpen. Al wat het alleen maar door de belastinginkomsten.

Nederlandse universiteit 

Het CPB heeft alleen gegevens kunnen gebruiken van promovendi die in dienst waren bij een Nederlandse universiteit. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal promovendi. Cijfers over promovendi van universitair medische centra en van promovendi die elders in dienst zijn, ontbreken in dit onderzoek.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.