Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

UvA-studenten willen boycot VSNU vanwege Duisenberg

De Universiteit van Amsterdam moet universiteitenvereniging VSNU de rug toekeren, vinden studenten van de centrale studentenraad. Ze hebben geen vertrouwen in de nieuwe VSNU-voorzitter, VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg.

Duisenberg was bijna vijf jaar lang onderwijswoordvoerder in de Tweede Kamer voor de VVD. Toen heeft hij zich volgens de studenten “herhaaldelijk negatief uitgelaten” over de gang van zaken aan de Universiteit van Amsterdam. Ook heeft hij beleidsvoorstellen gedaan die de UvA zouden schaden.

Als voorbeeld geven de studenten de oproep van Duisenberg om met de opbrengsten van het leenstelsel meer geld vrij te maken voor de technische universiteiten. De centrale studentenraad noemt het “onacceptabel” dat het geld op deze manier niet aan alle studenten ten goede komen.

Jacht geopend

Bovendien zou hij de jacht hebben geopend op de zogenoemde ‘pretstudies’. Hierdoor staan volgens de studenten verschillende opleidingen bij de UvA onder druk. “De nauwe, enkel op economisch gewin gebaseerde, visie op onderwijs van de heer Duisenberg bedreigt het bestaan van brede universiteiten als de UvA”, schrijven de studenten op de website van de CSR.

Ook zijn de raadsleden nog altijd boos over Duisenbergs uitspraak dat de schade van de Maagdenhuisbezetting verhaald moest worden op de bezetters. Hiermee ging hij in tegen de besluiten van de UvA en dat is “een ernstige inbreuk op de autonomie van universiteiten in het algemeen en de manier waarop universitaire bestuurders handelen”.

Opstappen

En dus willen de studentenraadsleden dat Duisenberg opstapt als voorzitter. Doet hij dat niet, dan zou de UvA zich moeten terugtrekken uit de koepelorganisatie. “Deze uitlatingen geven niet het vertrouwen dat Duisenberg, en daarmee de VSNU, voor de belangen van de UvA op zal komen in de landelijke politiek”, aldus CSR-voorzitter Alex Tess Rutten.

De VSNU stelt in een reactie dat er van opstappen geen sprake zal zijn. “Pieter Duisenberg kijkt uit naar een gesprek met de studenten en hoopt dat dit snel ingepland zal worden”, zegt een woordvoerder. Wat er zal gebeuren als de UvA de vereniging verlaat weet hij niet. “Dat lijkt me niet aan de orde en dus heb ik daar geen antwoord op.”

De UvA zegt alle vertrouwen te hebben in Duisenberg en de oproep van de studenten “ter kennisgeving” aan te nemen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.