Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Universiteiten, red het klimaat

Studenten en docenten van protestbeweging University Rebellion hebben bij twaalf universiteiten aandacht gevraagd voor klimaatverandering. Doe iets, is hun boodschap.

De nieuwe beweging is gelieerd aan Extinction Rebellion, die actievoert tegen klimaatverandering. De universiteiten zouden daar ook meer tegen moeten doen, staat in een manifest.

Verbreek de banden met de fossiele industrie, is een van de eisen. De universiteiten zouden bovendien druk moeten uitoefenen op pensioenfonds ABP om niet langer in oliebedrijven te investeren. In 2025 zouden ze zelf klimaatneutraal moeten zijn.

Noodsituatie

Verder moeten de universiteiten in het onderwijs meer aandacht besteden aan duurzaamheid en klimaatverandering, menen de deelnemers. Ook moeten ze het algemene publiek uitleggen dat er sprake is van een noodsituatie.

De slogan is decarbonize, decolonize, democratize. Volgens de actievoerders is de klimaatcrisis geworteld in ‘racisme, seksisme, trans- en xenophobie en vele andere vormen van discriminatie die voortkomen uit een geschiedenis van uitbuiting’: vandaar dat ‘dekolonisatie’ het klimaat vooruit zou helpen.

Klimaatassembly

Democratisering van de universiteiten zou onder meer het wijzigen van de klimaatkoers mogelijk moeten maken. De actievoerders denken aan een assembly van studenten en medewerkers die door het lot worden aangewezen in plaats van verkozen.

Er zijn meer initiatieven om universiteiten te bewegen tot klimaatvriendelijk beleid. Zo is er een jaarlijkse prijs voor de meest duurzame hogeronderwijsinstelling: de SustainaBul van de Studenten voor Morgen. In het kielzog van de scholierenstakingen vorig jaar doken er groepjes op als Scientists4future. En onlangs nog bekritiseerde de Jonge Akademie het vele vliegen van wetenschappers naar congressen over de hele wereld.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.