Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Universiteiten betalen huizen van hoogleraren

Britse universiteiten geven miljoenen uit aan huisvesting van hun hoogleraren en docenten. De huizenprijzen in steden als Londen en Cambridge zijn namelijk zo hoog dat academici er zonder financiële steun helemaal niet kunnen wonen.

Drie universiteiten gaven de afgelopen vijf jaar gezamenlijk meer dan 26 miljoen euro uit om medewerkers te helpen die een huis wilden kopen, meldt Times Higher Education. Met een beroep op de Freedom of information act (in Nederland de Wet openbaarheid bestuur) vroeg het onderwijsblad cijfers op van het University College Londen (UCL) en van de universiteiten van Oxford en Cambridge.

Half miljoen

Cambridge gaf het meeste geld uit. Een deel van de medewerkers kan een lening afsluiten van maximaal een half miljoen pond, meer dan 600.000 euro, voor het kopen van een huis. UCL biedt leningen aan van maximaal een jaarsalaris en Oxford regelt zelf huisvesting voor sommige medewerkers.

Dat klinkt vriendelijk, op een huizenmarkt waar het nagenoeg onmogelijk is iets te kopen, maar het heeft ook veel nadelen. Huizen worden alleen maar duurder als universiteiten blijven zorgen voor financiering, waarschuwt een Oxford-professor. Bovendien zorgen de regelingen voor een tweedeling binnen de instelling omdat niet alle medewerkers ervoor in aanmerking komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.