Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Uitwisselingsstudent: ‘De cafés in Bologna zitten nog gewoon vol’

Twee studenten van de Vrije Universiteit die op dit moment op uitwisseling zijn naar Bologna, hebben te horen gekregen dat ze terug moeten komen naar Nederland. De universiteit was al eerder dicht vanwege het coronavirus.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Noord-Italië gisteren aangepast naar ‘kleurcode oranje’. Alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, betekent dat. “Het is VU-beleid om de studenten die in dergelijke gebieden zijn te laten weten dat ze terug moeten komen”, zegt woordvoerder Niels Stet. Als ze geen gezondheidsklachten hebben, zijn er bij aankomst in Nederland geen verdere gevolgen.  

Helemaal veilig

‘Ik voel niet de noodzaak om te vertrekken. Ik voel mij hier nog helemaal veilig’, laat Isabelle Vullings, masterstudent management, policy analysis and entrepreneurship in the health and life sciences, vanuit de Noord-Italiaanse stad weten via Facebook.

De universiteit van Bologna blijft in ieder geval volgende week ook nog gesloten. ‘De uni is dicht sinds vorige week maandag, maar de servicebalies en de bibliotheek zijn wel nog open. En ze zijn deze week begonnen met online colleges. Het is uit voorzorg heb ik begrepen. Er is naar mijn weten nog geen student besmet. Er zijn ook maar drie besmettingen in de stad zelf tot nu toe.’

Volle terrasjes

In Bologna gaat het leven ondertussen behoorlijk z’n normale gang. ‘Er zijn nog steeds heel veel mensen op straat en op de terrasjes’, aldus Isabelle, ‘dus de sfeer is gewoon goed. Het is wel iets rustiger omdat er geen colleges zijn en sommige grote evenementen zijn afgelast en echte clubs zijn dicht, maar ook ’s avonds zitten de cafés nog vol.’

Op de VU zijn nog geen gevolgen zichtbaar van de corona-uitbraak in Nederland. Wel is geïnventariseerd hoeveel mensen de komende weken verwacht worden op de VU op congressen. En de dienst IT onderzoekt hoe de thuiswerkmogelijkheden uitgebreid kunnen worden voor als er meer vraag naar komt door het coronavirus.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.