Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Twente valoriseert het best, VU bungelt onderaan

Van alle Nederlandse universiteiten heeft Twente de grootste maatschappelijke impact, oordeelt onderzoeksbureau ScienceWorks. Voor de vierde keer op rij eindigt de universiteit bovenaan de Impact Ranking. De Vrije Universiteit staat op plek 12, van de 13.

Hoe ondernemend zijn universiteiten? Hoe werken ze samen met de praktijk? Hoe communiceren ze met de media? En hoe betrokken zijn ze bij het maatschappelijke debat? Deze vier vragen staan centraal bij de uitreiking van de prijs voor ‘best valoriserende universiteit’. ScienceWorks baseert zich bij de tweejaarlijkse ranglijst op publieke bronnen en door universiteiten aangeleverde informatie. 

Veel spin-offs

Naast de overkoepelende winnaar – Universiteit Twente – heeft elke categorie ook nog een winnaar. Twente heeft de toppositie vooral te danken aan haar ondernemingszin: de universiteit is betrokken bij veel spin-off-bedrijven, is koploper op het gebied van octrooiaanvragen, creëert veel banen op haar Science Park en heeft een groot investeringsfonds. In de categorie ‘meest ondernemende universiteit’ eindigt Twente daarom ook weer op de eerste plek. De VU staat op 11.

De TU Delft excelleert volgens ScienceWorks in het aantrekken van bedrijfsinvesteringen: met ruim 27.000 euro aan investeringen per onderzoeker is dat ruim drie keer zo veel als wat er gemiddeld in technische universiteiten wordt geïnvesteerd. Vergeleken met algemene universiteiten is dit ruim vijf keer zo veel. Delft komt daarom als winnaar uit de bus in de categorie ‘best samenwerkende universiteit’. Hier staat de VU op plek 13.

Communicatie

Op het gebied van communicatie scoort de Universiteit van Amsterdam het beste. De instelling wordt veel genoemd in de binnen- en buitenlandse media. De VU doet het hier ook goed en eindigt op plek 4.

Wageningen Universiteit is het meest betrokken bij het maatschappelijk debat. In documenten van de Tweede Kamer, de gemeenten en het Europees Parlement wordt zij veelvuldig aangehaald. Ook zitten er veel onderzoekers in adviesraden van de overheid. Een ander pluspunt: wetenschappers van Wageningen investeren ruim vijf keer zo veel als gemiddeld in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. In deze categorie staat de VU op plek 7.

ScienceWorks houdt zich als onderzoeks- en adviesbureau bezig met de impact van wetenschap en brengt daarom voor de vijfde keer in kaart hoe Nederlandse universiteiten op dat gebied presteren. “De prijs is bedoeld als aansporing, omdat we willen stimuleren dat universiteiten meer doen aan hun maatschappelijke impact”, aldus een woordvoerder. Vorige week namen de universiteiten de prijs – een zilveren schaal – in ontvangst.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.