Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Twente scoort best op vrouwenbeleid

De Universiteit Twente krijgt een pluim. Er werken steeds meer vrouwelijke hoogleraren, en ook het aandeel vrouwen in andere hoge functies neemt toe. Het leverde de instelling vandaag een prijs op.

Aansprekend

De Universiteit Twente is een ‘aansprekend voorbeeld’, schrijft de commissie Talent naar de Top in hun jaarlijkse monitor. De instelling maakt duidelijke plannen om meer vrouwen de carrièreladder op te krijgen, en trekt daar geld voor uit. Dat blijkt te werken: het aandeel vrouwelijke hoogleraren is vorig jaar gestegen tot iets meer dan dertien procent. Van het niet wetenschappelijk personeel is op leidinggevende posities bijna dertig procent vrouw.

Vrouwenfonds

Andere universiteiten scoren eigenlijk hoger, aan de Rijksuniversiteit Groningen is bijvoorbeeld negentien procent van de hoogleraren vrouw. “Maar sommige universiteiten hebben van oudsher al meer vrouwelijke wetenschappers”, legt onderzoeker Annemieke van Beek uit. “De universiteit Twente vinden wij een goed voorbeeld, omdat het beleid heel duidelijk gericht is op meer vrouwen aan de top en omdat dit beleid werkt.”

De instelling heeft bijvoorbeeld fondsen in het leven geroepen voor vrouwelijke wetenschappers, vertelt Annemarie Ridder, coördinator van het Twentse diversiteitsbeleid. “Vrouwen hebben vaker dan mannen een gat in hun loopbaan. Om dit te verhelpen kunnen ze extra geld aanvragen om een tijdje naar het buitenland te gaan of om meer artikelen te schrijven.”

Prestaties ondermaats

Twente mag vanmiddag dan een prijs mee naar huis nemen, de hele sector ‘onderwijs en onderzoek’ doet het volgens onderzoeker Van Beek opvallend slecht. “De prestaties zijn echt ondermaats, terwijl je toch zou verwachten dat het onderwijs een voorloper is.” In de advocatuur staan bijvoorbeeld meer vrouwen aan top, net als bij woningcorporaties, in de gezondheidszorg of bij de overheid.

Talent naar de Top is een initiatief van werkgevers- en werknemersorganisaties en de Rijksoverheid. Voorzitter van de commissie is voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.