Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Thuis studeren vinden studenten maar niks

Studenten zijn zeer ontevreden over het thuis studeren. Dat blijkt uit een onderzoek naar het welbevinden van studenten en medewerkers in coronatijd aan negen Nederlandse hoger-onderwijsinstellingen. Medewerkers zijn positiever.

In het algemeen waarderen studenten het thuis studeren met een 4,4. Veel hebben moeite zich te concentreren op hun studie en doen er minder aan dan voor de crisis. De meeste studenten zijn wel te spreken over hoe de onderwijsinstelling zich heeft aangepast aan de situatie.

Medewerkers zijn een stuk tevredener. Zij geven het thuiswerken een 6,7. Een meerderheid wil het graag één of twee dagen in de week blijven doen. Het minst tevreden zijn medewerkers over de werkdruk. Die krijgt een 5,7 en de werk-privébalans een 6.

Meer bewegen

Studenten gaven verder aan dat ze zich somber of neerslachtig hebben gevoeld door de coronacrisis, en dat ze minder energie hebben en eenzamer zijn. Ze maken zich zorgen over de economische gevolgen van de crisis. Een positief punt aan de coronacrisis is dat studenten familie en vrienden meer zijn gaan waarderen, ze nieuwe hobby’s hebben opgepakt en meer sporten en bewegen.

Medewerkers maken zich vooral zorgen om eenzaamheid onder mensen in hun omgeving en om de economische gevolgen voor Nederland. Bijna de helft vindt meer thuiswerken een positieve ontwikkeling.

Weinig VU-deelnemers

In totaal deden 1202 studenten en 871 medewerkers mee aan de enquête. Het onderzoek werd uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy, in opdracht van de journalistieke media van de VU, Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, Avans Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Utrecht.

Het is niet mogelijk om de uitkomsten uit te splitsen voor alleen de medewerkers en studenten van de VU. Daarvoor waren er te weinig VU-deelnemers.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.