Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Tekort aan hospiteerders op Uilenstede

De kamerzoekers lijken op. Uilenstede-eenheden hebben momenteel grote moeite om genoeg hospiteerders te vinden voor kamers die leeg komen.

“Wij hebben twee vrije kamers en daar hebben we maar twee reacties op gekregen, maar die studenten vielen niet binnen de voorrangsregeling”, zegt Bas Hageman, masterstudent earth sciences aan de VU.

In de zomermaanden mogen eenheden alleen nieuwe bewoners selecteren die eerstejaars zijn en die ver genoeg van de VU af wonen. “Die lijken wel op”, aldus Hageman. “Uiteindelijk hadden we na een bericht op Facebook vijf reacties. Drie van de Facebookers komen vanavond op bezoek. Maar we moeten er veel meer moeite voor doen dan andere jaren. Soms hadden we wel 32 reacties.”

Eén gegadigde

De eenheid van Tom Gerritsma, student bestuurskunde aan de Hogeschool van Amsterdam, had gisteravond een hospiteeravond. “Uiteindelijk hadden we één hospiteerder. Hij had ons berichtje gisteren gezien op Facebook. Maar na het gesprek met ons wilde hij er nog over nadenken en ook wij twijfelden of hij wel in de groep past. Hij heeft nog niet gereageerd, dus ik denk niet dat hij wil.”

Gerritsma denkt dat zijn eenheid nog wel een paar dagen uitstel krijgt van Duwo, maar als het ze niet lukt om zelf een nieuwe bewoner aan te dragen die aan de voorrangsregeling voldoet, plaatst Duwo de nummer 1 van de wachtlijst.

Vleeskeuring

“We zijn een hechte groep en we willen een huisgenoot die erbij past”, zegt Gerritsma. Ook Hageman benadrukt dat: “Als het niet botert met een kandidaat die je toch moet aannemen, is dat zonde van het woonplezier. Het hospiteren is soms een vleeskeuring, maar daardoor is het heel gezellig op een eenheid.”

Zowel Hageman als Gerritsma zegt vorig jaar geen problemen gehad te hebben om genoeg hospiteerders te krijgen die aan de voorrangsregeling voldeden.

Niet op

“Als wij woningen adverteren, krijgen we genoeg reacties van voorrangskandidaten”, zegt Marja Weverling van studentenhuisvester Duwo. “Het is echt niet zo dat ze op zijn.” Ze oppert dat eerstejaars de Facebook-groepen waar sommige Uilenstede-eenheden op adverteren nog niet goed kunnen vinden en daarom de hospiteeravonden missen. “Ik heb nog geen briefjes zien hangen in Il Caffè of in de supermarkt. Daar moet je nu zijn als je mensen wilt aanspreken.”

Gerritsma’s eenheid kreeg overigens wel genoeg reacties van buitenlandse studenten. “Maar die kunnen vaak niet op de hospiteeravond komen, omdat ze dan nog niet in Nederland zijn. En via Skype kan niet, want we willen wel dat iedereen in de eenheid die persoon kan spreken.” Dat wordt dus nog even flink zoeken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.