Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Te veel onechte topsporters op Chinese universiteiten

In China maken topsporters meer kans op toelating tot een goede universiteit. Dat lokt fraude uit: middelbare scholen verklaren tegen betaling dat hun leerlingen zwemmers of voetballers van nationaal niveau zijn.

Het Chinese ministerie van Onderwijs gaat nog eens goed kijken naar het systeem van bonuspunten voor toelating tot universiteiten, meldt China Daily. Men kwam erachter dat 87 van de ruim duizend leerlingen van een middelbare school in Benxi een verklaring hadden gekregen dat ze topsporters waren. Dat waren er verdacht veel. Vijfentwintig van hen zouden heel goede zwemmers zijn, al kon de school dat moeilijk vaststellen: er was geen zwembad.

Duur zwemcertificaat

Ouders zouden zo’n tachtigduizend yuan hebben betaald voor een zwemcertificaat, oftewel zo’n 9.500 euro. In een andere provincie was ook zoiets aan de hand. Daar betaalden ouders met een stuk land.

Dus gaat het systeem van bonuspunten op de helling. Er waren dit jaar sowieso al minder sporten waarmee leerlingen extra punten konden verdienen: slechts zeventien, waar dat er in eerdere jaren zeventig waren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.