Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Te veel gefeest: studentencampus in Maastricht weer in lockdown

Meer dan 130 eerstejaarsstudenten van de hotelschool in Maastricht moeten vervroegd hun kamersleutel inleveren. De campus sluit twee weken eerder dan gepland omdat studenten zich ondanks waarschuwingen onvoldoende aan de coronaregels hielden.

De Hotel Management School Maastricht had medio mei na twee maanden lockdown net weer haar deuren geopend. Toch ging het al snel mis nadat de eerstejaarsstudenten waren teruggekeerd naar de campus. 

De studenten vierden het leven, zegt directeur Ad Smits. “Ze genoten ervan dat ze elkaar weer zagen, maar hielden te weinig rekening met de geldende maatregelen. Je kunt je voorstellen hoe dat gaat: als studenten één biertje drinken zitten ze nog netjes op afstand, maar als ze er drie op hebben, gaan ze al snel dichter bij elkaar zitten.”

Respectloos

Het gaat niet alleen om het stelselmatig negeren van de anderhalve meter. De studenten waren volgens Smits ook herhaaldelijk respectloos naar het personeel van de school, dat de opdracht had gekregen om studenten die te dicht op elkaar zaten op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

“Dat samenwonen op de campus is bij ons ook een manier om je professionele attitude te versterken”, zegt Smits. “En daar zag ik de laatste weken helemaal niets meer van terug. Het besluit is jammer, maar wel passend bij waar je als hospitality-opleiding voor staat.”

Niet prettig

Op de campus wonen normaal gesproken ongeveer 210 eerstejaarsstudenten. Hiervan waren er de afgelopen twee weken al zo’n 45 uit eigen overwegingen vertrokken. “Dit waren studenten die de coronaregels wel serieus namen en zich daardoor op de campus niet meer prettig voelden”, zegt Smits. “Zij mochten van ons daarom hun contract eerder opzeggen.” Alleen 32 buitenlandse studenten mogen tot aan de geplande sluiting op 10 juli op de campus blijven.

De vertrokken studenten mogen de komende twee weken wel nog steeds online en op locatie tentamens doen. Daar was de hotelschool net als andere instellingen op 15 juni weer beperkt mee gestart.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.