Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studietoeslag gehandicapte studenten verschilt sterk per gemeente

Hoeveel studietoeslag gehandicapte studenten krijgen verschilt sterk per gemeente. Ook krijgen ze in veel gevallen minder geld dan in 2014. 

Gehandicapte studenten die in Amsterdam wonen, kunnen maximaal 340 euro per maand krijgen, terwijl studenten uit Leeuwarden het 42 euro moeten doen, schrijft NRC Handelsblad. In ruim de helft van de ondervraagde gemeenten is de toeslag bovendien lager dan vorig jaar.

Steuntje in de rug

De studietoeslag is bedoeld als steuntje in de rug voor studenten met een handicap. Voor hen is het vaak moeilijk om een bijbaantje te vinden naast de opleiding. 

Tot en met 2014 gold een uniforme toeslag van maximaal 340 euro per maand. Verschillen ontstonden bij invoering van de participatiewet, die gemeenten verantwoordelijk maakt voor de studietoeslag. Die overheveling is niet gepaard gegaan met een bezuiniging op het budget, maar het geld is ook niet ‘geoormerkt’. Gemeenten kunnen het dus naar eigen goeddunken besteden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.