Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenraadsverkiezingen niet overal ‘feest van de democratie’

Studentenpartij Roede, die vindt dat je voor diversiteit maar naar de VU moet gaan, heeft geen zetel weten te behalen bij de studentenraadsverkiezingen aan de UvA.

Niet alle studenten lopen warm voor de universitaire medezeggenschapsverkiezingen. Bij de ene universiteit zijn er niet eens voldoende kandidaten terwijl er bij de andere wordt geklaagd over een ‘verkiezingscircus’.

De opkomst bij Tilburg University was net als in vorige jaren het hoogst. Er wordt fanatiek campagne gevoerd. Zó fanatiek dat de campagne op de Tilburgse campus aan banden werd gelegd. Zo mocht er maar een beperkt aantal studenten actief stemmen werven.

Universiteitsblad Univers bericht dat bijna driekwart van de Tilburgse studenten de campagne ondanks deze maatregelen onaangenaam vond. Tot een lagere opkomst heeft het ‘verkiezingscircus’ nauwelijks geleid: maar liefst 46,2 procent van de studenten heeft gestemd, tegen 49 procent vorig jaar.

Een vergelijkbare opkomst werd bij TU Delft gehaald. Daar sneuvelde het oude record (40,6 procent) uit 2010: nu ging maar liefst 44,2 procent van de studenten stemmen.

Protestpartij

Bij de verkiezingen voor de medezeggenschap aan de Universiteit van Amsterdam nam dit jaar slechts twintig procent van de studenten de moeite om te stemmen – evenveel als in voorgaande jaren. Dat lag niet aan het aantal kandidaten dat gekozen kon worden: in totaal deden er zeventien partijen mee, waaronder een ‘rechts-populistische’ partij en een ludieke protestpartij.

Partij Roede, verkiesbaar bij de faculteit geesteswetenschappen, pleitte onder meer voor het ontslaan van alle openlijke linkse docenten. De enige kandidaat op de lijst noemde de UvA een ‘enclave van Noord-Korea’. Tot ongenoegen van de facultaire studentenraad, die de partij ‘discriminerend en kwetsend’ noemde. De kandidaat wist geen zetel te bemachtigen.

Een andere protestpartij (Slaafs) deed mee met maar twee verkiezingsbeloften: ‘méér bier, minder AFS’. Zij waren tegen de fusie van de bètafaculteiten (AFS) van de VU en de UvA, en voor het uitdelen van bier, bekostigd met de bestuursbeurzen van de verkozen raadsleden. In tegenstelling tot Roede behaalde Slaafs wél een zetel. Ook dat is dus medezeggenschap.

Rustig

Aan de andere universiteiten ging het rustiger toe. Aan de VU werden de verkiezingen voor de studentenraad vorig jaar afgelast omdat er meer zetels dan kandidaten waren. Nu waren er wel genoeg aanmeldingen. De opkomst was wel iets lager dan in 2014 en 2015: 18,4 procent van alle studenten heeft gestemd.

Bij de Universiteit Utrecht werd met ruim een kwart van alle studenten een recordopkomst behaald. Toch werden er voor sommige faculteitsraden géén verkiezingen gehouden vanwege een gebrek aan kandidaten. In Groningen was de opkomst met 28,1 procent van de studenten iets hoger dan in Utrecht.

Ook bij de Erasmus Universiteit werden er net als vorig jaarniet voor elke faculteitsraad verkiezingen gehouden. Behalve het tekort aan kandidaten is ook de ‘verontrustend lage’ opkomst (10,3 procent) een zorg.

In Eindhoven was de opkomst 41 procent, een paar procent hoger dan het jaar ervoor, maar daar ging men al in december naar de stembus.

De verkiezingen bij de Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit beginnen volgende week.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.